Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholm Marathon backar efter kritiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sara Strandlund
Rizak Dirshe.
Foto: Jan Wiriden
Steinar Hoen
Foto: Audun Braastad
Stockholm Marathon.
Foto: Sara Strandlund

Stockholm Marathons nya policy att bara dela ut prispengar till nordiska löpare vållade stor kontrovers under gårdagen.

Nu har arrangörerna meddelat att de har tänkt om i frågan. 

– Om löpare som inte deltar i den nordiska landskampen placerar sig bra så kommer de att få prispengar, säger styrelseledamoten David Fridell. 

Det var i går som SportExpressen rapporterade om Stockholm Marathons nya satsning på nordisk långlöpning. I ett led att förvandla loppet till ett slags nordisk landskamp, så hade arrangörerna bestämt att från och med i år skulle prispengapotten på 250 000 kronor vara förbehållen nordiska löpare. Eventuella vinnare från andra länder än Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island skulle alltså bli utan segersummor.

Förändringen bekräftades av loppets presschef, Lorenzo Nesi. 

– Skulle jag vara kenyan skulle jag inte åka till Stockholm, det är ju helt meningslöst. Det kan vara bra på cv:et, men världen är så krass för dem att de lever på detta, de behöver prispengar, och då finns det andra lopp att välja på, sa han igår. 

Många var kritiska – däribland Rizak Dirshe, flerfaldig SM-vinnare i medeldistanslöpning.

– Det låter ju som att man tar livet av Stockholm Marathon. Det är absurt. Nordiska killar och tjejer som vill springa fort, hur ska de göra det? Då måste det finnas konkurrens, sa han. 

Byter riktning 

Men har Stockholm Marathon nya besked att ge. Styrelseledamoten David Fridell meddelar att utom-nordiska löpare kommer att kunna belönas trots allt. 

– Om löpare som inte deltar i den nordiska landskampen placerar sig bra så kommer de att få prispengar, säger han. 

– Planen har varit att sätta fokus och större delarna av resurserna på den nordiska landskampen. Men vi såg i går med tanke på den uppmärksamheten som blev att det inte var tydligt. Det försöker vi reda ut. 

Lorenzo Nesi nämnde inget om den här alternativa prispotten när jag pratade med honom i går. Han sa att tvärtom att det vore meningslöst för en kenyan att springa Stockholm Marathon.

– Som sagt var, den här diskussionen hade vi under eftermiddagen. Vi kommer inte aktivt att bjuda in löpare utanför Norden, det har vi inte råd med och vi vill lägga fokus på annat, så det kommer antagligen bli så att löpare från utom-nordiska länder väljer att inte komma. Men kommer de och placerar sig bra, så är det självklart att de ska premieras för det. 

"Inte lika mycket pengar"

Men pengarna kommer inte att tas från den ursprungliga potten på 250 000 kronor. Den är fortfarande vigd åt nordiska löpare, bekräftar Fridell. 

– Skulle vi hamna i ett läge där någon annan sprungit så pass bra, så kommer det finnas en annan pott åt det. 

Vad handlar det om för summor?

– Den är inte klar ännu, den diskussionen. 

Kommer de vara jämförbara med vad man har fått tidigare år?

– Generellt sett kommer det inte att finnas lika mycket pengar, i och med att de här 250 000 är vigda åt den nordiska landskampen. 

Det finns en risk att folk kommer att tro att ni hittade på det här i går efter all kontrovers. 

– Det är klart att vi fick anledning att titta över den skrivelsen med tanke på snacket som var i går och då insåg vi själva att så som det stod så behövde det göras ett förtydligande och faktiskt ett annat beslut för att visa att kommer löpare hit så ska de självklart premieras för det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.