Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnornas stöd till Emma: "Stenåldern"

MOSKVA/STOCKHOLM. Emma Green Tregaros regnbågsfärgade naglar har väckt stor ilska.

På torsdagen satt stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva på en presskonferens och kallade agerandet för "respektlöst".

Nu sågas Isinbajeva av flera svenska friidrottsprofiler.

– Det är skrämmande, säger Kajsa Bergqvist till SportExpressen.se.

– Det är stenåldern, säger Patrik Sjöberg.

Det var i damernas höjdhoppskval som Emma Green Tregaro svarade för en tyst protest mot Rysslands nya lag som förbjuder homosexuell propaganda.

Den svenska stjärnan målade sina naglar i regnbågsfärger - en aktion som har fått mycket uppmärksamhet runtom i världen.

På torsdagen var det stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajevas tur att kommentera Green Tregaros protest.

Och hon gillar inte det hon såg.

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera, säger Isinbajeva på presskonferensen enligt flera svenska medier, däribland Sveriges Radio, SVT och Aftonbladet.

– När vi kommer till ett annat land försöker vi följa deras regler. Vi försöker inte sätta våra regler över deras. Vi försöker uppträda respektfullt. Vi vill även att alla ska vara respektfulla mot vårt land och vårt folk.

"Kan buas ut"

Nu reagerar flera svenska före detta friidrottsstjärnor starkt på Isinbajevas försvar av lagen.

– Det är en väldigt tråkig avslutning för henne att komma med ett sådant här dumt uttalande, det sista hon gör  i karriären. Det är väl det här de flesta kommer att komma ihåg henne för. Jag kan tänka mig att det här kommer att vevas på varje nyhetsshow i västvärlden i alla fall. Det är en ganska tråkig avslutning på en annars fantastisk idrottskarriär, säger Kajsa Bergqvist till SportExpressen.se.

– Det är skrämmande, för det är tyvärr den åsikten stora delar av det ryska folket har.

Är du förvånad över att hon säger så här?

– Nej, det är jag inte. Jag är medveten om att hon har de här åsikterna.

"Det är otänkbart"

Den förre höjdhopparen Patrik Sjöberg stämmer in i Kajsa Bergqvists kritik mot Isinbajeva:

– Om hon står för de här åsikterna är det ju stenåldern. Det är bra av Emma att hon tar ett sådant initiativ, säger han till SportExpressen.se.

– Jag tror att de flesta håller med Emma. Jag vet inte vad Isinbajeva har att vinna på att säga sådana saker. Men de har väl en annan syn på saker i öst. De har nog inte kommit så långt som andra länder.

Jenny Kallur har ingen förståelse för ryskans utspel.

– Det är tråkigt att Jelena säger som hon gör. För mig är det helt otänkbart att säga något sådant. Jag tycker att det är bra att Emma visar vad hon står för. Det är jättetråkigt att Jelena tycker så, säger hon till SportExpressen.se.

Kan det ha någonting att göra med press från regeringen?

– Jag vet inte alls hur det fungerar i Ryssland, men det vore fruktansvärt om hon var tvungen att utrycka åsikter som inte var hennes egna.

Stefan Holm i TV4:

– Vad ska hon säga? Hon är förmodligen rätt så bra kompis med många högt uppsatta i idrotts-Ryssland och på den politiska sidan. Frågan är om hon vågar säga något även om hon skulle tycka annorlunda. Jag hoppas inte att hon tycker så här egentligen för då blir jag lite mörkrädd faktiskt, säger han.

"Risken är att hon blir jagad"

Stefan Holm tror nu att Emma Green Tregaro kan få ett hett mottagande när hon hoppar VM-final på lördag.

– Risken är att hon blir jagad av journalister, ska ställas till svars och att hon kliver in här och blir mer eller mindre utbuad. Större delen av publiken är ju ryssar. Men det hon har gjort är otroligt starkt.

Patrik Sjöberg tror också att Emma Green Tregaro kan komma att buas ut.

– Jo, det finns en risk att det blir så. Om publiken skulle bua ut henne, då gör de bort sig. Att Isinbajeva gör bort sig som idrottskvinna och förebild, det är något hon får leva med hela livet. Gör publiken det också säger det mer om folket där. Man vill ju tro att de är där för att titta på friidrott, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.