Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna stoppades: ”Sorgligt och orättvist”

Caster Semenya.Foto: DAVID J. PHILLIP / AP
Margaret Wambui.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CHAI V.D. LAAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GM
Francine Niyonsaba.Foto: BILDBYRÅN
De svenska löparna Hanna Hermansson and Lovisa LindhFoto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Världens bästa friidrottare gjorde upp på Stockholms Stadion i går kväll.

Men Caster Semenya saknades.

Storstjärnan från Sydafrika stoppades från start på grund av den nya testosteronregeln.

– Det blir orättvist hur man än gör i den här frågan, det finns ingen rätt väg att gå, säger den svenska rivalen Hanna Hermansson.

Bauhausgalan bjöd på friidrott i världsklass i går kväll. Åskådarna på Stockholms Stadion fick bland annat se Daniel Ståhl nosa på världsrekordet i diskus, Thobias Montler slå en rad tunga namn i längdhoppet och höra Karsten Warholm skrika ut sin glädje efter ännu ett jättelopp på 400 meter häck.

Men i damernas 800 meter var det något som saknades.

Amerikanskan Ajee Wilson vann loppet på 2:00.87. Det är den sämsta segertiden i Diamond League på drygt nio år.

Förklaringen? Vädret var inte det bästa, men troligen handlade det även om att några av världens bästa löpare på distansen stoppades från start.

VINNARE. Ajee Wilson från USA tog hem segern i damernas 800 meter på Bauhausgalan. Men det mesta av snacket efteråt handlade om löparna som inte var med.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tävlingschefen förklarar

En ny regel från internationella friidrottsförbundet (IAAF) har precis trätt i kraft. Den begränsar hur höga testosteronvärden kvinnor får ha i medeldistanslöpning.

Och den slår stenhårt mot hyperandrogena kvinnor, alltså kvinnor som har ett naturligt högt testosteronvärde.

En av dem är Caster Semenya som i överlägsen stil vann Diamond League-premiären i Doha för två veckor sen (då stannade klockan på 1:54.98). En annan är Francine Niyonsaba som var tvåa i samma lopp. En tredje är Mararet Wambui som var sexa i Doha.

Alla tre saknades på Bauhausgalan.

– Vi erbjöd alla managers att anmäla vilka aktiva man ville skicka till Bauhausgalan i år. Och alla aktiva som anmäldes tackade vi ja till, säger tävlingschefen Jan Kowalski.

– Sen var det inte alla som visade intresse för att vara med och det kan jag bara tolka som att en del kanske har anpassat sig till den nya regeln som finns. Men vi vet ingenting om vilka aktiva som eventuellt inte uppfyller de nya reglerna, det är en medicinsk fråga och det är det sträng sekretess på.

”Sorgligt och orättvist”

I flera internationella medier uppmärksammade man i går kväll att Caster Semenya och de andra hyperandrogena kvinnorna saknades i 800-metersloppet.

Nyhetsbyrån AFP rapporterade att ”Semenyas frånvaro kastar skuggor över Diamond League-tävlingen i Stockholm”. Elisa Lukawski, journalist på franska Eurosport, beklagade sig också över det hela på Twitter: ”800 meter i Diamond League utan Semenya, Niyonsaba och Wambui, det är sorgligt och framför allt orättvist.”

Jonathan Gould på sajten LetsRun.com tror att vi kommer få vänja oss vid sämre resultat i framtiden. ”Det är en ny era för damernas 800 meter som nu inleds i Stockholm”, skriver han i en analys.

Två svenskor var med i loppet. Lovisa Lindh blev femma på 2:02.95 och Hanna Hermansson slutade åtta på 2:03.70.

– Det kändes tungt och lite segt. Jag fick kämpa hela vägen, säger Hermansson som menar att vädret gjorde att tiderna inte blev bättre än vad de var.

STARKA SVENSKOR. Lovisa Lindh och Hanna Hermansson sprang 800 meter på Bauhausgalan och slutade femma och åtta. ”Jag fick kämpa hela vägen”, säger Hermansson.Foto: BILDBYRÅN

Semenya har överklagat

Enligt henne har det inte varit något snack bland löparna om att Semenya, Nionsaba och Wambui nu försvunnit från Diamond League.

– Nej, ingenting faktiskt. Det pratas tillräckligt om det i media. Vi rättar oss bara till vad de bestämmer. Det blir orättvist hur man än gör i den här frågan, det finns ingen rätt väg att gå, säger Hermansson.

De hyperandrogena löparna har möjligheten att ta mediciner för att få ner sitt testosteronvärde och därmed kunna tävla på de stora galorna igen – men Caster Semenya har redan slagit fast att hon inte kommer att göra det.

I stället har hon överklagat IAAF:s beslut till högsta domstolen i Schweiz.

– Jag är en kvinna och jag är en idrottare i världsklass. IAAF kommer inte att få droga mig eller hindra mig från att vara den jag är, säger Semenya i ett uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.