Inika McPherson under universitetstiden – helt oigenkännlig. Foto: University of California.
Inika McPherson under universitetstiden – helt oigenkännlig. Foto: University of California.

Stjärnans utseende – VM:s största snackis

Publicerad

LONDON. Inika McPherson fick inte hoppningen att stämma på höjdhoppsfinalen på VM.

Men den 30-åriga amerikanskan blev tävlingens stora snackis – på grund av sin krigsmålning i ansiktet.

– Det är en hyllning till min farmor, säger McPherson.

Uppsnacket inför damernas höjdhoppsfinal har handlat till största del om Marija Lasitskene, den suveräna ryskan som stoppades från att tävla på OS i Rio de Janeiro förra sommaren, men är välkommen i London under neutral flagg.

Men när tävlingarna väl drog i gång så var det någon helt annan som stal uppmärksamheten. Nämligen amerikanskan Inika McPherson.

30-åringen har i vanliga fall en väldigt egen stil – men den här gången stack hon ut lite extra. McPherson hade nämligen stora mängder svart färg under båda ögonen, vilket fick många att reagera på sociala medier.

https://twitter.com/jangradvall/status/896438310427602944https://twitter.com/OlympicStatman/status/896442421067878401https://twitter.com/BBCSport/status/896442797682827266

Ansiktsfärgen är en hyllning till sin farmor

När SportExpressen träffar henne efter tävlingen berättar hon att målningen är en hyllning till sin farmor. 

– Hon är afroamerikan och amerikansk urinvånare. Det här är en krigsmålning som den stammen gjorde. Så jag bestämde mig för att göra det, gå ut på arenan, njuta och bara ha kul, säger hon. 

När bestämde du dig för det här?

– I går. Min vän som bor i London tog med sig färgen och jag bara smetade på det i morse, det är kul.

Bytt stil enormt sedan skoltiden

Söker man efter bilder på Inika McPherson på nätet kan man även få se henne med ett helt annat utseende. Hon går knappt att känna igen från tiden på University of California – där hon hade långt, blont hår.

Hon skrattar när vi frågar henne om den stora förändringen.

– Haha, du vet, jag älskar min stil. Jag tycker det är coolt! 

Inika McPherson under sin collegetid.

Tävlingen då? Den gick inte McPhersons väg. 

Hon rev ut sig redan på 1,95 och slutade nia. Ryskan Marija Lasitskene pallade för favoritskapet och vann bekvämt med ett hopp på 2,03. Silvret gick till ukrainskan Julia Levtjenko och bronset till polskan Kamila Licwinko.

Svenskarna Sofie Skoog och Erika Kinsey, som på förhand målades upp som potentiella medaljhopp, åkte ut redan i kvalet.

 

LÄS ÄVEN: Betyg – så bra var svenskarna i friidrotts-VM 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag