Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans osannolika comeback: "Var tufft"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PHOTOGRAPHER / IMAGO/COLORSPORT IMAGO SPORTFOTODIENST
Här Merritt under VM i Peking
Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Direkt efter att han tagit medalj på VM i Peking 2015 genomgick Aries Merritt en njurtransplantation efter att han drabbats av en svår sjukdom. 

I London är han tillbaka - med en helt ny syn på sin tillvaro. 

– Jag uppskattar livet mycket mer i dag, säger han. 

Amerikanen Aries Merritt stod på toppen av sin karriär sommaren 2012. Han sprang först hem guldet på OS i London och följde sedan upp det med att sätta ett nytt världsrekord (12,80) på Diamond Leaguegalan i Bryssel. 

Men redan året efter blev Merritts verklighet en helt annan. 

Han slutade sexa på VM och efter mästerskapet började han känna sig illamående och diagnostiserades med en allvarlig sjukdom. Han drabbades av ett sällsynt virus som attackerar njurarna och benmärgen.

"Känns bra nu när jag har ett fungerande organ"

Under 2014 spenderade han mycket tid inlagd på sjukhuset, men lyckades under 2015 komma tillbaka och kvala in till VM. Men det betydde inte att han var frisk. 

Blott fyra dagar efter att han sprang in ett VM-brons i Peking så genomgick han en njurtransplantation. Operationen var lyckad, men trots det tvingades Merritt spendera stora delar av 2016 åt att rehabilitera sig. 

Nu är han tillbaka i London, samma plats där han stod på toppen av sin karriär 2012. På måndag kväll springer han för en medalj igen. 

– Det känns bra nu när jag har ett fungerande organ, säger han med ett skratt. 

– Men fjolåret var tufft, då kunde jag inte träna mycket, jag hade svårt att lyfta saker. Det gjorde riktigt ont att springa, men nu har jag inte ont längre, så jag kan bli den atlet som folk har önskat att se. 

Tvingas ta mediciner i resten av sitt liv

Har det du har gått igenom förändrat dig på något sätt? 

– Det har inte förändrat mig som person, men jag uppskattar livet mycket mer i dag. För det är en sak att skada en ljumske eller så, det är en helt annan sak att tvingas transplantera ett organ och ta mediciner i resten av mitt liv. Det är inte enkelt, men jag gör mitt bästa och förhoppningsvis visar det sig på banan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.