Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans attack: ”De har lurat hela världen”

Asbel KipropFoto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Asbel Kiprops urinprov analyserades på dopinglabbet på Karolinska sjukhuset.Foto: ADAM WRAFTER/BILDBYRÅN
Bild från videon som Kiprop spred på FacebookFoto: FACEBOOK

DOHA. En av världens största löparstjärnor har bannlysts från VM på grund av doping.

Asbel Kiprop är helt oförstående till anklagelserna. 

– De har lurat hela världen och attackerat en oskyldig löpare. Det här är terrorism, säger Kiprop.

I en exklusiv intervju med SportExpressen riktar han också misstankar mot dopinglaboratoriet i Stockholm.

Dessutom ger Kiprop en förklaring till den bisarra Facebook-videon där han filmar sig själv medan han är otrogen med sin bästa väns fru. 

Det är torsdag kväll på Khalifa Stadium i Doha. Om ungefär en timme startar försöken på herrarnas 1 500 meter, med bland annat Jakob Ingebrigtsen och Kalle Berglund på start.

Då kommer ett sms: ”Du kan ringa nu”.

Asbel Kiprop har bestämt sig för att tacka ja till vår intervjuförfrågan. Han vill berätta sin historia.

– Jag vet att många redan har dömt mig och i min position är det väldigt svårt att övertyga folk om att jag faktiskt är oskyldig. Men allt jag begär är att folk lyssnar och ger mig en chans att berätta, säger Kiprop när vi väl fått telefonlinan mellan Qatar och Kenya att fungera.

Den gänglige 30-åringen har varit en av världens absolut bästa löpare under de senaste tio åren. 2008 vann han OS-guld på 1 500 meter i Peking, sen följde han upp det med att vinna tre raka VM-guld på 1 500 meter (2011, 2013 och 2015). Framgångarna gjorde att Nike gav honom ett sponsorkontrakt värt över två miljoner kronor om året.

Men förra året kraschade hans karriär totalt.

Den 20 april 2018 meddelade friidrottens integritetsenhet (AIU) att Asbel Kiprop testat positivt för erytropoietin (epo) och han stängdes av från allt tävlande i fyra år.

Asbel Kiprop med OS-guldet i Peking.Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Blev misstänkt efter protesten

Precis som många andra som åker fast för doping hävdar Kiprop att han är oskyldig. Men han gör det med en desperation som sällan skådats.

Till exempel skickar han regelbundet ilskna meddelanden till AIU på Twitter.

Så sent som i lördags skrev han: ”När ska ni hjälpa er själva genom att ta ansvar för dopingkorruptionen mot mig? När ska ni berätta för världen att Asbel Kiprop inte dopade sig? Ni förtjänar alla att hamna i fängelse.”

Kiprop suckar djupt i andra änden av luren.

– De svarar aldrig, men jag kommer att fortsätta skicka meddelanden till AIU ända tills de erkänner vad de har gjort.

Exakt vad är det de har gjort, enligt dig?

– Allting började 2016. Jag jobbade med agenten Federico Rosa och han greps i Nairobi, misstänkt för doping. Kommer du ihåg den protesten jag gjorde då?

Asbel Kiprop valde tillsammans med löparna Mathew Kisorio och Jemima Sumgong (båda två har också åkt fast för doping) att kalla till en pressträff för att visa sitt stöd för Federico Rosa. Draget förvånade många, eftersom de flesta brukar ta avstånd från personer som dras in i dopinghärvor.

– Jag gjorde det där av medmänsklighet, eftersom jag kände honom och hade jobbat med honom länge. Och han hade aldrig erbjudit mig doping, säger Kiprop.

– Ingen skulle ens komma på tanken att erbjuda mig doping, eftersom jag alltid tagit ställning mot doping. Jag har sagt öppet att det borde kriminaliseras och varit för förslaget att skärpa straffen från två års avstängning till fyra.

– Men… jag tror att jag blev misstänkt efter den där dagen.

Provet analyserades i Stockholm

I slutet av november 2017 blev Asbel Kiprop överraskad av dopingjägarna i Iten, Kenya. De begärde ett urinprov som sen skickades till dopinglabbet i Stockholm, på Karolinska sjukhuset, för analys.

Analysen var klar i mitten av december och de hade alltså hittat spår av epo i hans urin.

– Den här organisationen AIU startades i 2017 och de ville så klart få resultat direkt, de ville fånga en stor fisk. Men de tog en person som är oskyldig, säger Kiprop som plötsligt blir känslosam.

– Det är terrorism. De beter sig på samma människor som kliver in på köpcentrum och skjuter oskyldiga människor. Det är inget som vi behöver inom idrotten, vi behöver transparens och rättvisa straff. De som fuskar ska stängas av, rena idrottare ska skyddas.

– Attackera inte en oskyldig person bara för att ni behöver resultat.

FAKTA: Det här är AIU

• Friidrottens integritetsenhet (förkortat AIU efter det engelska namnet Athletics Integrity Unit) startades 2017 och fungerar som friidrottens antidopingorganisation, helt fristående från internationella friidrottsförbundet (IAAF).

• David Howman, tidigare högt uppsatt chef i världens antidopingbyrå Wada, är ordförande för AIU. Brett Clothier från Australien är verksamhetsledare.

• Bara under den senaste månaden har AIU fällt fem friidrottare.

Kiprop berättar att han fick komma på ett möte hos AIU när utredningen mot honom pågick. Enligt honom kom det då frågor om hans protest mot att Federico Rosa blivit gripen.

– De ville veta om Rosa gett mig doping och de ville att jag skulle samarbeta med dem. Men vad skulle jag säga? Han hade ju inte gett mig doping. Ingen hade gett mig doping. Jag har ju inte dopat mig.

– Om det var så att jag dopat mig, då hade jag så klart berättat allt om vilka som hjälp mig. Varför skulle jag skydda någon i det här läget, när jag har hamnat i den här situationen.

Analysen från Stockholm säger att det finns epo i ditt prov. Hur förklarar du det?

– Någonting har uppenbarligen blivit fel. Hade det handlat om någon typ av doping som man kan äta, då hade jag kunnat förstå analysen eftersom någon kan ha lagt något i min mat. Men epo kan man bara få i sig genom injektioner och jag har inte injicerat någonting.

– Det måste vara bedrägeri. Det måste vara bedrägeri inom laboratoriet och hela antidopingsystemet. AIU har med hjälp av korruption lyckats motbevisa sanningen och ljugit för hela världen om att jag är dopad.

Bedrägeri inom dopinglaboratoriet i Stockholm? Den teorin avvisas direkt av Åke Andrén Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundet dopingkommission.

Han förklarar att personalen i laboratoriet inte ens vet vems prov de analyserar, de ser bara en sifferkod. Dessutom sparas all data i deras maskiner, så att man i efterhand ska kunna kontrollera att allting gått rätt till.

– Vi kan med säkerhet säga att analysen är korrekt, säger Åke Andrén Sandberg.

Otrogen med kompisens fru

I samband med dopingskandalen har Asbel Kiprop även fått problem utanför löpningen.

Under det senaste året har de svarta rubrikerna avlöst varandra. Han har bland annat hotat att använda sitt tjänstevapen (Kiprop jobbar som polis) för att ”söka rättvisa” mot friidrottspamparna. Han har också misstänkts ha försökt kidnappa en kvinna med sin motorcykel.

Men allra störst uppståndelse blev det när han publicerade en video på Facebook i augusti i fjol. Det speciella med videon? Han var otrogen med sin bästa väns fru. Kiprop kysste och smekte henne inne i en bil och filmade allting själv.

Videon fick stora konsekvenser. Kvinnan som han var otrogen med försökte begå självmord efteråt. Och hans fru Sammary Cherotich valde att lämna honom. Hans bästa kompis, den tidigare löparstjärnan Andrew Rotich, valde dock att förlåta honom.

– Jag ska berätta vad det var som hände där, säger Kiprop.

– Den 3 februari 2018 fick jag beskedet av AIU: ”Testet som du lämnade i november 2017 är positivt för epo. Men Asbel, berätta inte för någon om det här. Vi håller fortfarande på och utreder saken.” Jag var i chock. Jag var så förvirrad. Hur kunde det hända?

Han bestämde sig för att inte säga ett ord om dopingbeskedet till någon, inte ens till sin fru. Och där någonstans startade en negativ spiral.

– Det var en väldigt svår period och hela mitt liv påverkades av det där beskedet. Jag kände ingen glädje, jag var frånvarande, nästan paralyserad. Och jag började dricka mycket alkohol. Allt blev väldigt destruktivt, säger Kiprop.

Har du och din fru hittat tillbaka till varandra igen?

– Nej, det har vi inte. Men jag tar hand om barnen…

Kiprop fortsätter:

– Förresten, vet du om att min fru var en lovande löpare? Hon vann UVM-guld på 1 500 meter 2007 och har kämpat för att få en karriär efter det. Om jag nu skulle ha dopat mig, skulle jag inte ha gett doping till henne också? Och till min bror som också är löpare? Då borde de också ha åkt fast i testerna.

Kiprop osäker på comeback

När vi har pratat i nästan en timme börjar Asbel Kiprop bli orolig för att han missa försöken på 1 500 meter. Han vill verkligen se tävlingarna, förklarar han.

Men innan vi avslutar intervjun hinner vi fråga hur han ser på framtiden.

– Innan allt det här hände hade jag en tydlig plan. Jag hade redan vunnit tre VM-guld på 1 500 meter, nu skulle jag byta till 5 000 meter och vinna tre VM-guld där också. Det var mitt mål, min stora dröm. Men nu… jag vet inte. Jag försöker träna vidare, men det är väldigt svårt. Jag har förlorat min inre styrka efter allt som hänt, säger Kiprop.

– Det känns som att jag förlorat allt…

Vilket mottagande skulle du få om du gjorde comeback?

– Det är faktiskt en sak som jag är orolig för. Jag minns vid VM i London för två år sen, när hela stadion buade ut Justin Gatlin. Folk har verkligen har dopat sig förtjänar det. Men kommer jag få samma mottagande? Det skulle vara fruktansvärt.

Asbel Kiprop planerar att skriva en bok innan avstängningen löper ut 2022.

– Då ska jag berätta allting om den stora konspirationen, säger han.

– Det kan vara en stor kriminell organisation som ligger bakom det här, en organisation som kan påverka dopingresultat. Det här måste utredas.

Här tar sig Kalle Berglund till VM-final

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.