Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppas av vakter när han vill fira VM-guldet

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

DOHA/STOCKHOLM. Läkarna ville stoppa honom från VM. 

Men Mutaz Essa Barshim kunde inte motstå att hoppa inför hemmapubliken i Doha. 

Och efter en allt annat än optimal uppladdning kunde han ta VM-guld under fredagen. 

Det var i juli 2018 som Mutaz Essa Barshim meddelade att han ställer in resten av säsongen. Den Sudan-födde qatariern hade drabbats av en allvarlig fotskada, och skulle bli borta från höjdhoppandet under en längre tid. Länge var det oklart om han skulle kunna komma till VM i Doha och försvara sitt guld från London. 

Faktum är att läkarna ville stoppa Barshim från att delta. Men inför säsongen stod det klart att 28-åringen skulle göra allt för att få chansen att hoppa VM-final inför sin hemmapublik i Doha. 

Under säsongen har han tävlat sparsamt, och slog årsbästa med 2,29 först i kvalet i Doha. 

Mutaz Essa Barshim tar guld i Doha

Men i finalen visade Barshim att han rest sig från det gångna årets motgångar. 

Qatariern var felfri upp till 2,33 – där det blev två rivningar. Men Barshim samlade ihop sig och tog höjden i sitt sista försök. Därefter klarade han 2,35 och 2,37 i första försöket samtidigt som de ryska rivalerna Akimenko och Ivanjuk rev ut sig. 

Barshim rev ner mästerskapets hittills största jubel när han säkrade sitt guld. 

När det stod klart att han vunnit tävlingen klättrade han upp på läktaren för att fira med tränaren Stanislaw Szczyrba, svensk-polack som varit verksam som tränare i Malmö sedan 90-talet.

Efter guldet utspelade sig oväntade scener i den mixade zonen, där medierepresentanter träffar utövarna efter tävlingarna. Abderrahman Samba, med ursprung i Saudiarabien och Mauretanien men som numera tävlar för Qatar, ville fira sin landsman Barshim och försökte ta sig in via den mixade zonen. Men han stoppades av arrangörernas vakter. 

Vakten upplyste Samba om att han inte hade rätt ackreditering, och den nyblivne VM-bronsmedaljören på 400 meter häck fick lomma därifrån.

Världsrekord på 400 meter häck – se superduellen