Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnan straffades – för att hon var gravid

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

OS-stjärnan Allyson Felix riktar hårda anklagelser mot Nike.

Klädjätten uppges ha straffat kvinnliga idrottare för att de blivit gravida.

”Om vi får barn så riskerar vi att få löneminskningar av våra sponsorer”, skriver Felix i New York Times.

Tidigare har de amerikanska friidrottarna Alysia Montano och Kara Goucher kritiserat Nike för att ha minskat deras sponsorpengar efter att de blivit gravida.

Nu får de stöd av den historiska sexfaldiga OS-guldmedaljören Allyson Felix.

Enligt stjärnan erbjöds hon en betalning som endast motsvarade ungefär 70 procent av vad hon betalats innan av Nike efter att hon fått barn. 

”De berättade historier som vi vet är sanna, men som vi har varit för rädda för att berätta offentligt: om vi får barn så riskerar vi löneminskningar från våra sponsorer under graviditet och efteråt”, skriver Felix i New York Times.

Löparstjärnan menar att det endast är ett exempel på hur reglerna sätts av män – för män.

Nekades av Nike

Hon berättar i New York Times att hon bad Nike om att inte straffas ifall hennes prestationer försämrades i samband med graviditeten och födseln, men nekades av klädjätten.

”Om inte jag, en av Nikes mest marknadsförda atleter, inte kunde säkra dessa skydd, vem kan? Nike avböjde, och vi har inte kommit någonstans sedan dess.”

Förra veckan meddelade Nike att företaget börjat se över betalningarna till kvinnliga utövare som fått barn. En talesperson för företaget har också kommenterat uppgifterna från friidrottarna till New York Times:

– Vi inser att vi har haft en motsägelsefull inställning över våra olika sporter och under 2018 så har vi standardiserat det så att inga kvinnliga utövare straffas ekonomiskt för att de blivit gravida, säger Nike.

Vidare lovar företaget att visa sitt stöd till kvinnor, samt inser att mer kan göras för att stödja de som väljer att få barn.