”Jag blir skambelagd och kallad för torrlagd”

Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Lolo Jones, 40, inledde en process för att frysa ner sina ägg. 

Då möttes hon av kritik och hat. 

”De sa åt mig att adoptera i stället”, skriver den tidigare friidrottstjärnan på Instagram. 

Amerikanskan var en av friidrottens största namn i slutet av 10-talet. Amerikanskan tog två VM-guld på 60 meter häck och åkte till OS i Peking som storfavorit – men föll mot slutet av loppet och slutade sjua. 

Den svenska friidrottspubliken känner förmodligen igen Jones från duellerna med Susanna Kallur. Jones var bland annat tvåa i loppet i Karlsruhe där Kallur slog världsrekord på 60 meter häck 2008. 

De senaste åren har Jones gjort en satsning på bob – men främst gjort sig känd för att öppenhjärtigt dela historier från sitt privatliv i sociala medier. 

Senast bjöd Jones sina följare på en inblick i processen att frysa ner sina ägg. 

”Inget har skrämt mig mer än tanken på att aldrig kunna bilda familj. Tidigare ville jag frysa in mina ägg när jag var runt 30, men har alltid tänkt att jag ska hitta rätt man. Nu är jag här tio år senare och det har inte hänt”, skriver Jones på Instagram och visar upp videoklipp på hur hon genomgår olika tester, tar blodprov och sprutor. 

Lolo Jones om hatet efter IVF-behandlingen

Testerna visade att 40-åringen hade goda värden av AMH, ett hormon som används för att mäta hur stor andel ägg en kvinna har kvar och hur reserven kan komma att minska. 

Nu berättar friidrottsstjärnan att hon mottagit mängder av negativa kommentarer efter att ha berättat om sitt första steg mot en IVF-behandling. 

”Jag blev skambelagd, kritiserad, kallad för torrlagd och uppmanad att adoptera”, skriver Jones på Instagram. 

”Det är tufft att vara kvinna”, skriver Jones och uppmanar sina kvinnliga följare att ta ett AMH-test tidigare i livet än vad hon själv gjorde. 

”Det känns helt ärligt som att en tyngd har lyfts från mina axlar. Jag har varit på så många dåliga dejter på sistone, och nu känner jag mig inte tvingad att stressa fram ett äktenskap bara för att skaffa familj, som sedan kommer sluta i skilsmässa”. 

TV: Jones dumpad på julafton

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.