Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löparen har åkt fast – dopad med råttgift

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Felix Kiptoo KirwaFoto: THE STRAITS TIMES
A Lennart Julin.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Åke Andrén-Sandberg.Foto: TT NYHETSBYRÅN

OSLO. I kväll gör världens bästa friidrottare upp i Oslo.

Samtidigt har ett nytt dopingfall avslöjats – som chockar experterna.

Den 23-årige långdistanslöparen Felix Kirwa, som sprungit in över en miljon kronor under karriären, har testat positivt för råttgiftet stryknin.

– Det är sånt man har läst om i Agatha Christie-deckare. Man dödar folk med stryknin, säger TV4-experten A Lennart Julin.

I ett grått och blött Oslo laddas det just nu för friidrottsfest. Armand Duplantis, Christian Coleman, Dafne Schippers, Karsten Warholm och Jakob Ingebrigtsen är bara några av toppnamnen som tävlar på Bislett Games i kväll.

Men mycket av snacket inför galan handlar också om doping.

Tidigare i veckan kom beskedet att det internationella friidrottsförbundet (IAAF) förlänger avstängningen av Ryssland som nation, på grund av deras dopingproblem. Kort därpå avslöjades det att den gamle höjdhoppsmästaren Andrej Silnov, som nu är vice ordförande i förbundet, utreds för doping – vilket plötsligt skulle kunna ge Stefan Holm en OS-medalj.

Och nu kommer alltså ett nytt dopingfall, som är minst sagt uppseendeväckande.

”Det är extremt idiotiskt”

Friidrottens integritetsenhet (AIU) skriver på sin hemsida att den kenyanske löparen Felix Kirwa, 23, har testat positivt för stryknin och stängts av i nio månader.

Kirwa har bland annat en seger och en andraplats från Singapore Marathon på meritlistan och har enligt sajten ARRS håvat in drygt en miljon kronor i prispengar under sin karriär. Hans personliga rekord i maraton är 2:06:13 .

Men det anmärkningsvärda här är själva substansen.

– Stryknin?! Oj, det var ovanligt, säger läkaren Åke Andrén-Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission.

– Jag har inte hört om det på många, många år. Och jag måste säga att det är extremt idiotiskt att använda det. Stryknin är jättegiftigt.

Hur hjälper det en löpare att prestera bättre?

– Det är ett centralstimulerande medel. Jag vet att han som vann OS i maraton 1904, Thomas Hicks, använde stryknin. Ger man det i små doser kan det säkert vara stimulerande, men ger man det i stora doser så kan det vara dödligt.

De kan ha lekt med döden här?

– Jag vet inte hur skickliga läkare som har hjälpt honom, men ur giftighetssynpunkt kan man jämföra det med arsenik. Det är farligt. Det kan sluta med döden.

Fick stryknin via läkemedel

Friidrottsoraklet A Lennart Julin, som är expertkommentator när TV4 sänder tävlingarna i kväll, blir ungefär lika förvånad när han får höra att Felix Kirwa åkt fast med stryknin i kroppen.

– Feldoserar man stryknin så kan det gå riktigt illa, säger Julin.

– Det är ju sånt man har läst om i Agatha Christie-deckare. Man dödar folk med stryknin.

A Lennart Julin vill samtidigt separera det här dopingfallet från den stora friidrottsscenen. Han menar att löpare som Felix Kirwa har en annan agenda än dem vi kommer att se på Bislett-stadion i kväll.

– Det finns många kringresande löpare som springer de här halvstora loppen, som Singapore Marathon. Det är en egen bransch, kan man säga. Och de har liksom allt att vinna och inget att förlora.

På vilket sätt?

– De satsar inte mot något OS Eller VM. För dem gäller det att vinna ett lopp och få en prischeck. De springer inte för ära, medaljer eller rekord, utan bara för pengarna.

– De försöker bara hitta ett sätt att tjäna pengar och då kan det nog ligga närmare till hands att använda doping.

Felix Kirwa själv hävdar att han fått i sig stryknin via ett läkemedel som han tog inför loppet i Singapore.

För bara tre veckor sen åkte även hans storasyster Jepkirui Kirwa (OS-silvermedaljör i maraton 2016) fast för doping. Hon testade positivt för erytropoetin och väntas bli avstängd i fyra år.