Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnan gör comeback efter dramatisk födsel

Se flera av dagens toppnyheter inom sportvärlden.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PHIL MCAULIFFE / POLARIS POLARIS IMAGES

En av världens bästa friidrottare under 2000-talet är tillbaka.

Allyson Felix, 33, siktar på att kvala in till VM - åtta månader efter dottern Camryns dramatiska födsel.

– Livet är annorlunda nu, säger Felix.

Den här helgen avgörs de amerikanska mästerskapen i friidrott i Des Moines, Iowa.

Som vanligt gäller tävlingarna även som VM-uttagningar och kraven är stenhårda: Ta en plats bland de tre bästa i din gren - eller glöm alla tankar på VM i Doha i slutet av september.

På herrsidan riktas många blickar mot sprintdistanserna där Noah Lyles och Christian Coleman bland annat möts på 200 meter.

På damsidan lyser ett namn starkare än alla andras.

Födde med akut kejsarsnitt

Allyson Felix har sex OS-guld, elva VM-guld och har under stora delar av 2000-talet varit en av friidrottsvärldens största stjärnor.

Efter VM i London 2017, där Felix sprang hem ett guld i långa stafetten och ett brons på 400 meter, tog hon förra sommaren en timeout eftersom hon och maken Kenneth väntade barn.

I november 2018 föddes dottern Camryn med akut kejsarsnitt i 32:a veckan efter ett dramatiskt dygn där Felix hade drabbats av preeklampsi, det som tidigare brukade kallas för havandeskapsförgiftning.

– Läkarna sa att både mitt eget och mitt barns liv var i fara. Men allt jag kunde ta in i det läget var att min dotter skulle överleva, jag hade inte en tanke på mig själv. Mammor dör väl inte av en förlossning tänkte jag. Inte 2019, inte jag som var en vältränad idrottare och inte på ett av landets bästa sjukhus.

– Jag ringde min familj och bad dem sätta sig på nästa flygplan och frågade läkarna om det gick att vänta med födseln tills de hade hunnit dit. Han svarade att han inte kunde ge några löften. Tio timmar senare fördes jag in för ett akut kejsarsnitt. Jag gav min man en kyss och sa hej då utan att veta vad som skulle hända, berättade Allyson Felix.

Kritiserade sin sponsor

Dottern Camryn överlevde och Allyson Felix har ägnat stor del av sin tid som nybliven mamma med att försöka förbättra villkoren för idrottare som fått barn.

Bland annat riktade hon genom en uppmärksammad text i New York Times skarp kritik mot sin egen sponsor Nike för deras inställning till kvinnliga idrottare som föder barn.

https://www.instagram.com/p/B0Oyc9SHAd8/

I helgen är Allyson Felix äntligen tillbaka på tävlingsbanan.

I ett inlägg på instagram häromdagen lade hon ut en bild på sig själv med resväskor och en barnvagn och texten ”Mot nationella mästerskapen! Livet är annorlunda nu.”

Hyllas av Ato Boldon

Finalerna på 400 meter avgörs natten till söndag svensk tid och för Felix gäller det alltså att vara bland de tre bästa om hon ska få springa VM i Doha.

Hennes senaste lopp var i franska Marseille i juni 2018, men en som tror att hon är redo direkt för stordåd är den före detta stjärnsprintern Ato Boldon.

– Jag är inte orolig för hennes form, jag har insideinformation att hon antagligen kan vinna de amerikanska mästerskapen. Samtidigt tror jag att hennes stora mål är OS nästa år och att hon vill använda 2019 till att i första hand komma tillbaka till tävlingsbanan igen. Men jag tror inte det kommer finnas tre snabbare kvinnor den här helgen, säger Boldon.