Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar: ”Har betalt för att ha åsikter”

Philip Gadd tar tempen på och utanför VM-arenan i Doha.
Stefan Holm på plats i DohaFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Holm följer tävlingarna med det svenska landslagetFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Miro Zalar.Foto: IZABELLE NORDFJELL

DOHA/STOCKHOLM. Stefan Holm är ambassadör för VM i Doha.

I går kväll diskuterades hans roll i Radiosporten – och experten Miro Zalar var starkt kritisk.

– Jag tycker det är helt omdömeslöst av honom, säger Zalar.

”Många anser att det är helt okej och förstår mitt resonemang och varför jag är här. Miro gör det inte. Och det är helt okej med mig”, svarar Holm i ett sms till SportExpressen.

Friidrotts-VM i Qatar har fått kritik, både inför och under mästerskapet. De som fördömt arrangemanget har pekat på landets bristande upprätthållande av mänskliga rättigheter.

– Det råder enorm diskriminering mot bland andra HBTQ, kvinnor och gästarbetare, berättade Amnestys talesperson Ami Hedenborg för TV4 inför VM.

Qatar arrangerar även fotbolls-VM 2022 och hundratals gästarbetare har dött under byggandet av nya arenor.

– Qatar är ett väldigt konstigt land. Det är fantastiska byggnader här vid stadion, och samtidigt vet man vilka som bygger det, det svider i hjärtat väldigt mycket, säger den förre höjdhopparen Stefan Holm när han blir intervjuad i Radiosporten.

Stefan Holm om kritiserade rollen under VM

Holm har haft särskild anledning att fundera på de här frågorna den senaste tiden. OS-guldmedaljören från 2004 är på plats i Doha som ambassadör för VM, efter att ha fått frågan av sin tidigare sponsor, skoföretaget Asics.

– Man måste ha VM på olika platser, men det blir väldigt kluvet. Man ska inte kunna köpa sig ett mästerskap, och samtidigt när VM går här så blir det mycket fokus på de här frågorna, så det är väldigt splittrat, men VM borde inte ha gått här, både politiskt sett men också idrottsligt.

Det har även kommit starka reaktioner mot att läktarna varit långtifrån uppfyllda under tävlingarna. 

– Det var svårt, hade VM gått i Spanien så hade folk sagt: ”Vad häftigt att du får vara ambassadör för friidrotts-VM”. Nu säger folk: ”Du är ambassadör för Qatar din jävel”, säger Stefan Holm.

Zalar sågar Holm: ”Man blir mörkrädd”

Holm motiverar att han tackade ja med argumentet att han vill ”ha en god relation och kontakter med min gamla sponsor för att underlätta tillvaron för de jag tränar”.

Radiosportens expert Miro Zalar reagerar starkt mot Holms uttalande.

– Man blir nästan mörkrädd för en del saker som han säger. Att han måste underlätta för sin träningsgrupp. Herrejesus. Kom igen, Stefan, säger Zalar i Radiosportens inslag.

Han fortsätter:

– Jag är så oerhört besviken när jag hör honom. Jag har en enorm respekt för Stefan. Jag har sett honom som en väldigt klok kille med enorma idrottsprestationer och bra värderingar. Jag tycker det är helt omdömeslöst att han kan gå ut och vara ambassadör för detta mästerskap, det förvånar mig enormt med tanke på att hela svenska friidrottsförbundet är skeptiska till detta.

Stefan Holms svar till Miro Zalar

Under söndagsmorgonen har SportExpressen varit i kontakt med Stefan Holm via sms.

”Miro har betalt för att ha åsikter, det är hans jobb i den rollen”, skriver Holm.

”Jag tog mig an ett uppdrag, helt utan en krona i ersättning, som ambassadör för IAAF. Jag gjorde det för att förfrågan kom från en sponsor som stöttat mig under hela min karriär och jag gjorde det för att jag älskar friidrott. Det gav mig möjlighet att prata friidrott och dess framtid med de som bestämmer inom IAAF, det gav mig möjlighet att prata om Qatar och VM i allmänhet med samma människor och det gav mig möjlighet att återknyta och skapa kontakter som både jag personligen, de jag tränar och förhoppningsvis svensk friidrott kan ha nytta av i framtiden.”

”Många anser att det är helt okej och förstår mitt resonemang och varför jag är här. Miro gör det inte. Och det är helt okej med mig, alla kan inte vara överens om allt.”

Svenska stjärnan till sjukhus efter krasch

Stavstjärnan Michaela Meijer fick föras till sjukhus efter en olycka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.