Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Holms son satte världsrekord

Foto: MIKAEL LINDBLOM / NWT MIKAEL LINDBLOM
Foto: MIKAEL LINDBLOM / NWT MIKAEL LINDBLOM
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Stefan Holms son Melwin Holm är bättre än sin pappa i höjdhopp vid tolv års ålder.

Vid världsungdomsspelen i Göteborg under fredagen slog han till med 1.87 – ett nytt världsrekord för tolvåringar. 

– Jag är stolt, säger Stefan Holm.

Stefan Holm skrev svensk idrottshistoria OS i Aten 2004, och var en av världens absolut bästa höjdhoppare under 2000-talet. Han hoppade som högst 2,37 utomhus, men nådde upp till hela 2,40 inomhus.

Sedan ett antal år tillbaka har ikonen slutat med friidrott och arbetar numera som tränare. Men nu går en yngre generation Holm sakta men säkert i hans spår.

Sonen Melwin Holm har gått fram som en ångvält på juniorsidan de senaste åren – och nu nått ännu en höjdpunkt i karriären.

LÄS ÄVEN: Stefan Holm om sonens tuffa val: "Väldigt jobbigt" 

Slog världsrekord i Göteborg

Under fredagen slog han världsrekord för tolvåringar. Melwin hoppade 1,87 vid världsungdomsspelen i Göteborg, vilket är ett nytt världsrekord enligt Aftonbladet.

– Jag är stolt. Man är alltid stolt över sina barn när de gör bra saker, oavsett om det är i skolan eller inom idrott, säger Stefan Holm.

– Det var en stabil hoppning. Det var väldigt blåsigt och många till start, 30 stycken, som gjorde att det tog sin tid. Men han var samlad och lugn och hoppade bra hela vägen. Han hade ett bra försök på 1,90 också.

Det tidigare världsrekordet för tolvåringar var 1.86, vilket fransmannen Mohamed Koita satte år 2002. Melwin Holm slog alltså detta med en centimeter, och slog i och med hoppet även personligt rekord. Hans tidigare bästa hopp låg på 1,84.

– Det är en rolig bonus att det blev världsrekord. Men... Det är ändå lite viktigare vad han gör om tio år än vad han gör nu, säger Stefan Holm.

Stefan Holm: "Det är nervöst"

Hur är det för dig att se honom hoppa?

– Det är nervöst. På sätt och vis mer nervöst än när jag hoppade själv. Jag kan inte påverka någonting alls. Och sen är det min son också. Det vore nästan omänskligt om det inte var nervöst.

Hur reagerar han själv på ett sådant här resultat?

– Just nu är han bara trött. Det var ganska nervöst för honom att tävla på det här sättet. Men han är nöjd. Och han vill alltid ta en höjd till. Det är en väldigt god egenskap.

LÄS ÄVEN: Stefan Holm chockad efter Daniel Ståhls superkast 

Stefan Holm, som även han var omtalad som en stor talang tidigt, lyckades inte hoppa över 1,87 förrän han var fjorton – två år efter sin son. En intressant detalj är att Melwin Holm hoppar spegelvänt jämfört med sin pappa. Han sätter i höger fot i upphoppet till skillnad från pappa Stefan, som sätter i vänster fot.

– Jag har ingen aning om hur det har blivit så. Vi är båda högerhänta och högerfotade, men hoppar upp på olika fötter. Det får du nästan fråga någon kinetisk expert om. Sanna och Jenny Kallur tog häcken på olika ben trots att de är enäggstvillingar, säger Stefan Holm.

"Svårt att vara sin fars son"

Hur hanterar ni intresset för Melwin som kommer med resultaten?

– Vi har sagt att det är en sak om det skrivs om tävlingarna han hoppar. Det är offentliga miljöer. Men vi säger nej till allt annat. Han är trots allt tolv år gammal och ett barn fortfarande. Det är samma sak med träningen. Om han känner sig trött eller sliten efter skolan så får han strunta i att träna. 

Holm gläds med sonens intresse för höjdhopp – och ser hans fina resultat som en bonus.

– Det roligaste är att han tycker det är kul med höjdhopp och att han vill ha mig som tränare. Det gör att vi får väldigt mycket tid tillsammans. Allt sådant är bara jättebra. Jag hade aldrig tänkt att han skulle bli höjdhoppare, säger han och förklarar:

– Det är svårt att vara sin fars son. Men nu är han så pass mycket bättre än mig vid den här åldern, så det kanske är lugnt. Vi har inga långsiktiga mål eller så... Men om han vill fortsätta hoppa höjdhopp så är det jätteroligt.