Stefan Holm om klippet: ”Det är absolut inte fejk”

Stefan Holm.
Foto: SVEN LINDWALL
Klippet med Stefan som blivit viralt.

Klippet på den svenske höjdhoppsikonen Stefan Holm är tolv år gammalt.

Plötsligt har det fått spridning över hela världen.

Nu svarar 43-åringen alla som tvivlar på det virala klippets autenticitet.

– Det är absolut inte fejk, säger han.

Under söndagen lade Instagram-kontot Jumpers World ut ett klipp på Stefan Holm till sina 206 000 följare.

Nu svämmar nätet över av delningar.

I klippet hoppar den svenske höjdhoppslegendaren över häckar som endast är decimetern lägre än han själv. Något som imponerar – och får människor att tvivla på att klippet faktiskt är äkta.

”Vänta lite. Det här kan inte vara på riktigt. Fruktansvärt imponerande om det är det”, skriver före detta rugbystjärnan Ben Cohen på Twitter.

BBC:s Dan Walker kan knappt tro sina ögon.

”Lite måndagsmotivation till oss alla. Pensionerade höjdhopparen Stefan Holm hoppar avslappnat som en lax”, skriver han på Twitter. 

Reaktionen: ”Det här är inte mänskligt”

Italienske fotbollsjournalisten Tancredi Palmeri:

”Det här är inte mänskligt”.

Även det internationella friidrottsförbundet har lagt ut klippet på sitt officiella konto och Stefan Holm har fått svara på en del frågor på sociala medier.

För visst är det äkta. Men det är knappast nytt.

– Nej, det där var ”back in the days”, men det verkar som att många har missförstått det där och tror att det är nytt. Det är absolut inte fejk, säger han.

https://www.instagram.com/p/BYK9RkSgc3d/

Stefan Holm berättar vidare att klippet är från 2007, från ett träningsläger i italienska Formia, och att de rådjursliknande skutten över 1,70 meter var en del av hans uppladdning inför tävling.

– Det här var något som jag gjorde som formtest ett par dagar före tävling. Jag gjorde det en gång i veckan ungefär. Jag började med att hoppa över vanliga häckar på ungefär en meter, sedan köpte jag de där specialhäckarna 2000, säger han. 

Oron för Melwin: ”Försöker hindra honom”

Stefan Holm lade själv ut klippet på Instagram för två år sedan. Han förvånas över att det plötsligt fått en enorm spridning på nätet.

– Det är väldigt märkligt att det får så stor spridning efter så många år. På den tiden fanns ju inte den möjligheten till spridning, det är det som är så fascinerande med sociala medier, säger han.

Holm har kvar häckarna och använder dem när han tränar ungdomar. Bland annat 14-årige sonen Melwin, som nyligen tog hem SM-bronset i höjdhopp.

– Ja, de gör också den där övningen. De ligger på ungefär 1,50. Melwin kör också, men jag försöker hindra honom från att hoppa för högt på grund av skaderisken. Det tuffa är landningarna. Man landar ju på en fot, så det är riskfyllt för fotlederna när man kommer upp i 1,70. Det är lätt att man trampar snett när man landar. 

Stefan Holm understryker att övningen är den del av träningen, inget som man bör sträva efter att slå rekord i.

– Det är för att få in rytmen och hoppkänslan. Det är klart... man kan ju veckla ihop kroppen och hoppa högre om man vill, men jag vill ju att man ska hitta rätt känsla i det. Det är ett formtest.

Hur högt hoppar du i dag?

– Nu gör jag 1,40. Kanske 1,50 en bra dag.

Det låter som gott nog?

– Haha, ja, det gör väl det. Det räcker en bit på vägen.


Mer från sportredaktionen:

Expressen träffar Susanna Kallur under inspelningarna av ”Mästarnas mästare”.

Hur högt kan du hoppa?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.