Stefan Holm om intresset för lego – vill återskapa OS-guldet

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Stefan Holm är förutom höjdhoppstränare även i gång med att skriva en roman tillsammans med kärleken Jessica. 

En av hans stora hobbys har länge varit att bygga lego och även om han inte hinner det lika ofta som tidigare, berättar han om vad nästa drömbygge är.

– Jag har haft det som plan länge..., säger Holm.

Den tidigare höjdhopparen Stefan Holm har många strängar på sin lyra. Sedan han la ned sin elitsatsning 2008 har värmlänningen bland annat vunnit tv-programmet ”På spåret” två gånger, ingått i internationella olympiska kommittén i åtta år och kan nu förutom höjdhoppstränare även i och med boken som han och kärleken Jessica Eriksson skriver på, betitla sig som författare.

– Jag gav ut en bok redan 2005 som då handlade om höjdhopp och vägen till OS i Aten, sedan gav jag ut en biografi samma höst. Sedan har det kommit lite pö om pö och har skrivit krönikor för Värmlands folkblad i 10 år, så skrivandet har ju funnits där. Men att skriva mer finlitterärt, det har jag väll inte gjort fören nu.

Holm som beskriver boken som lite ”feel-good”, ser sig fortfarande som höjdhoppstränare i första hand och har just nu bokskrivandet som ett roligt sidoprojekt.

Stefan Holm byggde Expressen-getingen 2013
Foto: ENDERMARK MATS

Stefan holm om stora hobbyn

Något som fått stå åt sidan den senare tiden i och med de olika karriärerna är den stora hobbyn att bygga lego. Tidigare har han bland annat byggt ett antal idrottsögonblick i lego, vilka senare gavs ut som bok.

– Det har varit väldigt lite legobyggande på slutet, men när det lugnar ned sig så ska jag försöka återuppta det igen.

Varför är det en så stor hobby?

– Jag gillade lego väldigt mycket som barn och tog upp det igen när Melwin var liten, och det är ett bra sätt att koppla av på, säger han och fortsätter:

– Jag kan inte sjunga, spela instrument, teckna, måla eller skriva poesi - men jag kan bygga lego. Och det är ett sätt för mig att skapa något men också ett sätt att slappna av på.

Vad är drömbygget?

– Det jag verkligen skulle vilja bygga är ju Olympiastadion i Aten, kvällen den 22:a augusti 2004 (då Stefan Holm tog sitt OS-guld), jag har haft det som plan länge och påbörjat det en gång men inte slutfört det.

Holm om Färjestads SM-guld

46-åringen som länge har varit en stor Färjestadsupporter fick i vår uppleva klubbens tionde SM-guld. Men Holm som dessvärre inte kunde följa finalerna på plats var inför slutspelet inte allt säker på lagets chanser. 

– Hela den här våren, den trissades liksom upp dag för dag, match för match, vecka för vecka.

– Färjestad var sexa i tabellen och det kändes inte som att det var något vinnande lag, jag trodde inte att de skulle klara av ”kvarten” mot Skellefteå, men de klarar av den. Sedan var det Rögle som ändå vann grundserien i semifinal och jag tänkte: ”Nej det kommer ju inte gå”, men de vann den med.

Det var så pass att Holm tog sig an finalserien med tanken att det inte skulle gå vägen alls.

– Inför finalen och Värmlands folkblad gjorde en enkät med över hundra personer, och jag tror att jag var den enda tippade att Luleå skulle vinna det här, alla andra sa: ”Färjestad vinner”. Och sedan match för match att de faktiskt höll jämna steg med Luleå och sedan sista finalen, i de sista 10 minuterna när de sprätter in tre mål. Det är klart att det var en speciell känsla.

Han fortsätter:

– Det lyfte verkligen Karlstad på ett sådant sätt som behövdes tror jag, för att det har inte varit så glatt kring idrotten i Karlstad på ett tag.

Tränar fortfarande höjdhopp

Holm som bland annat tagit ett OS-guld, fyra VM-guld i höjdhopp och har ett personligt rekord på 2,40 tränar håller fortfarande i gång och hoppar då och då.

– Jag har hoppat 1,76 meter i år så det är ju en bit kvar till de tidigare höjderna. Jag borde nog kunna göra upp emot en bit över 1,80 om jag gav mig sjutton på det, och tränade lite för det. Men nu har jag tränat mer kondition och uthållighet för att helt enkelt få ned vikten lite och förr att må lite bättre. Säger tidigare OS-guldmedaljören.

Ingen veteranklass som du vill ställa upp i?

– Nej, jag har sagt att om veteran-SM kommer till Kil, då kan jag eventuellt ställa upp, men inget annat som lockar just nu.

Holm om OS-guldet: ”Då förstod jag att det gått fullt ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.