Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag har varit en idiot som förespråkat det”

Presidenten: ”Vi har haft ett dåligt rykte”
Foto: ZDF
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Miro Zalar. Foto: IZABELLE NORDFJELL

Två kenyanska VM-löpare misstänks för bloddoping – bara dagar före VM-premiären i Doha. 

Den svenska löparstjärnan Malin Ewerlöf öppnade för att porta nationen från sporten – men Radiosportens expert Miro Zalar är inte för den typen av kollektiva bestraffningar. 

Zalar vill i stället ha hårdare tag mot enskilda utövare som åker dit. 

– Folk har tyckt att jag var varit en idiot som förespråkat livstids avstängning, säger Radiosportens expert Miro Zalar. 

Det är bara några dagar kvar tills VM-festen i Doha startar. Då kommer upprörande bilder från tyska tv-kanalen ZDF.

ZDF publicerade sent under söndagskvällen ett reportage där de med hjälp av en dold kamera fångade två kenyanska löpare, som får dopingpreparatet Epo injicerat i sina armar. Enligt tv-kanalen handlar det om en manlig och en kvinnlig löpare som båda är uttagna till den kenyanska VM-truppen som snart reser nordost för mästerskapet i Qatar. Tv-kanalen, som har varit på plats i Kenya och filmat händelsen på ett lokalt apotek, har valt att anonymisera de båda löparna. Tyska ZDF rapporterar samtidigt att idrotten i Kenya är så pass korrupt att flera löpare som har ertappats med doping har kunnat betala en summa pengar för att de positiva dopingtesterna ska försvinna.

”Det är klart det blir en sorgsenhet”

Kenya har de senaste åren varit inblandat i många dopingfall, och är ett av få länder som är satt under extra strikt bevakning av IAAF, internationella friidrottsförbundet. 

Malin Ewerlöf reagerar med besvikelse, efter att ha tagit del av nyheten. 

– Fusk och doping är en otrolig nedsida av idrotten, det tar bort så mycket av det underbara. Kenya är ju ett väldigt ledande land när det kommer till löpning, och långlöpning inte minst. Det är ett land som jag aldrig trott håller på med sånt här. Jag har alltid sett att de har det här i blodet. Doping överhuvudtaget är totalt destruktivt, oavsett var det kommer från. Jag har alltid trott att det är ett rent land med råtalanger, så det är klart det blir en sorgsenhet. Var är vi på väg med idrotten på elitnivå, om det inte ens räcker att vara råtalang och träna hårt, säger Malin Ewerlöf frågande. 

”Då ser jag ingen annan utväg”

Om det visar sig att dopingen är statskontrollerad finns bara en utväg, menar Ewerlöf. Och det är att stänga av Kenya. 

– Då är det ett jätteproblem plötsligt. Enskilda individer kan alltid göra dumheter, men det är alltid ännu sorgligare om det visar sig vara korrupt rakt igenom. Då finns det bara ett sätt - och det är hårdhandskar, som man gjorde med Ryssland. Även om man tyvärr straffar människor som inte gjort något, med en kollektiv bestraffning. Om det är för brett och för korrupt ser jag ingen annan utväg. 

Att stänga av Kenya helt och hållet? 

– Ja, tillfälligt i alla fall. Självklart ska man kunna få komma tillbaka och visa att man vill något med detta, men det går ju inte att låta det fortsätta, att blunda. Om det inte räcker med vanliga tester måste man gå ett steg längre. 

Miro Zalar, tidigare stavhoppare som numera är expertkommentator för Radiosporten, är inte för den kollektiva bestraffning som tidigare drabbat de ryska utövarna. Han vill i stället se hårdare straff för individuella fall. 

– Jag har varit en sådan idiot som förespråkat livstids avstängning i 20 års tid, då har man ansetts som en idiot. Men då kommer vi i alla fall ifrån att de här som dopat sig får komma tillbaka gång på gång, det är i princip där jag står. 

– Jag hade tyckt det var fruktansvärt att behöva dras in och bli avstängd om man vet själv att man inte är i närheten. 

Samtidigt konstaterar han: 

– Kenya har inte direkt varit förskonade från sådant här tidigare. Och jag har väl som idrottsman aldrig behövt injicera någonting? För det är väl inget vaccin? 

”Det har varit ett känt problem”

SportExpressen var under måndagen i kontakt med Sveriges förbundskapten Karin Torneklint, som i morgon anländer till Doha för att ladda upp inför mästerskapet. 

Hon reagerar så här: 

– Det är så svårt att dra någon slutsats av bilden, jag kan inte säga att det är en VM-löpare eller inte, förstår du. Det jag kan säga är, att är det sant blir jag väldigt ledsen och bedrövad. Det har ju varit ett känt problem, Kenya är ändå ett av de länder som varit rödmarkerade. Att man inte får bukt med problemet, det gör mig ledsen. Sen är det väldigt hälsosamt att någon kan komma in och avslöja det. Men jag kan ju inte säga om det är sant, det som står där. 

Du sa själv att Kenya haft problem, och de har haft många dopingfall senaste åren. Hur är din tilltro till kenyansk friidrott? 

– Det är svårt att säga. Det är ändå ett otroligt stort land i friidrotten. De har extremt många bra löpare, om man kollar statistiken på medel- och långdistans, och framför allt de lite längre sträckorna, så är de klart dominerande. Och jag tror inte att alla är dopade liksom. 

– Så jag förstår inte varför de ska hålla på. Det finns så många stora talanger i det här landet som man kan jobba med rent, och man skulle ändå vara en fantastisk löparnation. De måste börja tro på det och jobba därifrån. 

Det här kommer ut bara dagar innan VM ska börja. Hur påverkar det sporten i stort? 

– Det är aldrig bra. Det handlar om vår trovärdighet som idrott. 

– Vi är en väldigt spridd idrott som finns i nästan alla länder, och man måste förstå att det är väldigt olika i olika länder. Det här problemet finns i vissa länder men absolut inte i alla. Det kommer alltid finnas någon på individnivå som kommer vilja fokus, det finns även i vårt eget samhälle. Men vi måste jobba vidare med hårt med alla system och hålla idrotten ren. Det är en trovärdighetsfråga. 

”Mycket allvarliga anklagelser”

IAAF:s ordförande Sebastian Coe har bekräftat att man tittar på ärendet.

Det internationella friidrottsförbundets fristående antidopingsenhet, AIU, kommenterar för ZDF de häpnadsväckande bilderna så här:

– Det här är mycket allvarliga anklagelser. Vi är inte naiva, därför vet vi att det finns problem med korruption i Kenya. Vi är alltid öppna för att undersöka sådana här anklagelser, sa AIU:s verksamhetschef Brett Clothier.

 

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM 

LÄS MER: Daniel Ståhl sågar förbundet – vill ha global bojkott