Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stäms av Stefan Holm – på en kvarts miljon

STÄMMER. "Jag tycker att ska man använda mitt livs största idrottsögonblick så ska man väl åtminstone fråga om lov först"
Foto: Robin Aron
St1 blir stämda av Holm.
Stefan Holm jobbar som expert i TV4.
Foto: Robban Andersson

Stefan Holm har lämnat in en stämningsansökan mot St1 och kräver bensinjätten på ett skadestånd på 250 000 kronor.

Anledningen: företaget har använt en pastisch på hans guldhopp från OS i Aten i en reklamjingel.

– Jag tycker att ska man använda mitt livs största idrottsögonblick så ska man väl åtminstone fråga om lov först, säger Holm.

Det var med ett hopp över 2,36 – en höjd som ingen av hans motståndare klarade – som Stefan Holm säkrade OS-guldet i Aten 2004.

En svensk idrottsklassiker, tonsatt av dåvarande radiokommentatorn Tommy Åströms referat i Sveriges Radio.

– Ja! Han klarar! Han klarar! Stefan Holm! Jag tror att det är ett OS-guld! Det är långt kvar, men det kan räcka, utbrast Åström i sändningen.

Åströms glädje var ett exempel på klassiska idrottsögonblick som fick nytt liv i bensinjätten St1:s reklamjinglar i fjol. I St1:s version, som sändes mellan oktober och december, användes Åströms formuleringar – men där kallades den triumferande höjdhopparen för "Stefan Wong".

"Hörde plötsligt mitt guldhopp"

Likheterna var ändå så pass frapperande att Holm reagerade.

– Jag var och tränade i Våxnäshallen i höstas när jag plötsligt hörde mitt guldhopp på radion. Jag undrade varför de sände det i en reklampaus i Mix Megapol. Då insåg jag att det inte alls var mitt guldhopp, det var bara exakt likt. Så jag hörde med min agent Daniel Wessfelt och Stina Funcke, som var min manager när jag var aktiv, om det var okej. De tog det vidare till en advokat som de hade kontakt med, som tyckte att det lät tveksamt och ville undersöka det vidare, säger Holm.

"Integritetskränkning"

Nu har Holm lämnat in en officiell stämningsansökan till Solna tingsrätt. Han kräver St1 på 250 000 kronor i skadestånd.

"Skadeståndets nivå grundas bl a på den integritetskränkning som han har utsatts för genom ofrivillig medverkan i reklamen. För framtiden kan det medföra mindre exklusivitet och lägre arvoden vid reklamsammanhang", står det i stämningsansökan, som uppger Holm och advokat Stefan Clemén som käranden.

"Reklamjingeln är en direkt kopia utav Tommy Åströms radioreferat från just guldhoppet i OS i Aten."

"De borde tänka sig för"

Holm och Clemén kräver också att St1 bekostar att domen blir publicerad i Dagens nyheter.

– De har använt mitt OS-guldhopp för att sälja bensin utan att ha tillfrågat mig. Jag tycker att ska man använda mitt livs största idrottsögonblick så ska man väl åtminstone fråga om lov först, säger han.

– Det är så pass ett stort företag, så då tycker jag att de borde tänka sig för, hur de använder saker och ting. Hade det varit en lokal pizzeria, då hade jag tyckt att det var okej. Men när de är ett så pass stort företag borde de hålla koll på vad de får och inte får göra.

Hur kom du fram till just 250 000 kronor? 

– Det har advokaten som driver det skött helt och hållet. Jag vet inte exakt hur han räknat, men jag litar på honom.

Vad har han sagt om dina utsikter att vinna? 

– Svårt att säga. Men jag hade inte gått vidare med det om jag inte hade trott på det. I min värld kan man inte använda ett varumärke hur som helst. Jag tycker att jag borde vinna.

St1 lägger locket på

Erica Samuelsson, marknad- och informationschef på St1:

– Jag kan bekräfta att det har lämnats in en stämningsansökan och att det är en process som pågår. Mer kan jag inte säga nu, för processen pågår. Det återstå att se hur det blir.

Men ni håller inte med Holm i hans resonemang?

– Det hade inte blivit en stämningsansökan om vi var ense. Men jag går inte in på själva detaljerna eftersom det är en process som sköts av jurister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.