Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställde in SVT-intervju – tvingades att svara ändå

Expressens TV:s magasin "Hello Doha" utser VM:s snyggaste
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Sebastian Coe, ordförande i det internationella friidrottsförbundet, ställde på lördagen in en planerad intervju med SVT. 

Enligt SVT berodde det på att de tänkte ställa frågor om doping och mänskliga rättigheter.  

Men på en presskonferens under söndagen tvingades Coe svara på frågor. 

IAAF:s beslut att låta Qatar arrangera friidrotts-VM möttes av kritik långt innan mästerskapet drog i gång. Kritik som har intensifierats under mästerskapets gång. 

En stor del av kritiken har handlat om bristande mänskliga rättigheter i värdlandet. Bland annat så har gästarbetare jobbat under slavlika förhållanden, kvinnor har bristande rättigheter i jämförelse med män och homosexualitet är kriminellt. 

Dessutom har VM överskuggats av ett antal dopinghistorier, kanske främst den om demontränaren Alberto Salazar (som tränar bland andra Sifan Hassan) som stängdes av i fyra år för dopingbrott mitt under VM. 

Coe blir grillad av SVT:s Stefan Åsberg

På lördagen hade SVT planerat att intervjua IAAF:s ordförande Sebastian Coe och ett antal av frågorna skulle beröra mänskliga rättigheter samt doping. 

Det ledde, enligt SVT, till att Coe ställde in intervjun. 

Men på söndagen höll Coe en presskonferens i VM-staden och fick då frågor av SVT:s reporter Stefan Åsberg. 

”Sebastian Coe blir grillad av en svensk journalist om varför friidrotts-VM har tilldelats Qatar med tanke på deras bristande hänsyn av mänskliga rättigheter. Det blir en upprörd replikväxling”, skriver Guardians Sean Ingle på Twitter.  

Coes svar på de tuffa frågorna

Sebastian Coes svar på frågorna blev tämligen korta. 

– Tror du på allvar att det faktum att vi är här saktar ner utvecklingen, säger han enligt SVT. 

– Man kan aldrig separera politik och idrotten. Båda sakerna är en del av livet. Idrotten är den bästa diplomaten som vi har, och vi kommer att fortsätta att använda oss av den. Vi är inte konkurrenter, vi är kolleger.