Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ståhl kallad till möte – efter öppna brevet

Daniel Ståhl på pressträffen där de första OS-namnen avslöjades.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Diskusen har kastats ut från Diamond League.

Efter det öppna brevet tillsammans med andra diskusstjärnor väntar ett möte i Monaco för Daniel Ståhl för att bemöta IAAF:s svar.

– Ni kommer få reda på vad vi svarar, meddelar Ståhl.

Under onsdagen blev världsmästaren Daniel Ståhl officiellt uttagen till OS i Tokyo nästa sommar. VM-guldvinnaren från i somras är glad över att få satsa mot ännu ett mästerskap även nästa sommar.

– Jag mår bra och är skadefri och officiellt uttagen till OS. Jag är stolt över det, det är de äldsta spelen vi har och det mest historiska man kan få vara med om, säger Daniel Ståhl.

Han vill komma så förberedd han bara kan till mästerskapet.

– Jag kommer träna stenhårt hela hösten och vintern och gå på träningsläger. Sedan blir det lite tävlingar på våren och sommaren.

Öppet brev till Internationella friidrottsförbundet

Den senaste tiden har ett stort bråk blossat upp inom friidrottsvärlden sedan Internationella friidrottsförbundet (IAAF) valde att ta bort diskus och tresteg från Diamond League inför den kommande säsongen.

Det ledde till att flera av världens bästa diskuskastare gick ihop och skrev ett öppet brev till IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Som ordförande ska du tjäna alla nationer och alla grenar. Vi undrar om det ens är lagligt att göra så här”, skrev de bland annat i brevet.

Friidrottarna fick ett svar undertecknat av IAAF:s vd Joe Ridgeon. Där förklarade han beslutet med att de vill producera en produkt som tittare och publik vill ha.

Ridgeon meddelade också att friidrottsförbundet tillsatt två idrottare som medlemmar i styrelsen för att ge utövarna mer inflytande i beslutsfattandet.

”Den ädlaste och äldsta sporten vi har”

I kampen för de borttagna grenarna startade trestegshopparen Christian Taylor dessutom ett fackförbund. Nu väntar möten för att svara på svaret som IAAF gett till de upprörda friidrottarna.

– Vi fick svar på det andra brevet, säger Ståhl.

– Jag kommer träffa min kompis Christian Taylor i Monaco nu på lördag och även ha ett möte med Shaun Pickering (före detta kulstötare som är talesperson för fackförbundet) och några andra. Ni kommer få reda på vad vi svarar ungefär då.

Känns det jobbigt att behöva försvara sin gren så mycket?

– Det är ju det här jag älskar att göra, kasta diskus. Det är så klart många som drabbas när man inte får vara med på Diamond League, det är ungefär som Champions League i fotboll. Jag tycker man ska ha alla grenar med i friidrottssammanhang, även slägga. Det är oerhört tråkigt och det är bara att fortsätta kämpa.  

Kan diskus försvinna som OS-gren också?

– Det tror jag absolut inte för det är hjärtat av OS. Discobolus uppfanns 776 f.Kr och det är den ädlaste och äldsta sporten vi har och den vi startade OS med. Så jag tror inte de kommer sparka bort grenen därifrån.