Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Soldoktorn: ”Det kan ha varit hans värsta fiende”

Foto: TV4
Foto: ENNIO LEANZA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Armand Duplantis firade segern i Bryssel med att svepa en öl han fått av en åskådare. 

Ett oväntat tilltag då friidrottare är noga med att veta exakt vad de stoppar i sig. 

– Det kan ju ha varit hans värsta fiende som stod där, konstaterar läkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström i TV4:s Efter fem.

Den svenske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis avslutade säsongen med att vinna Diamond League-finalen i Zürich på torsdagskvällen. Men det är ”Mondos” firande efter den föregående tävlingen i Bryssel förra fredagen som väckt uppmärksamhet den gångna veckan. 

Duplantis vann tävlingen, och när han firade segern framför publiken hade han plötsligt en öl i handen - som han sedan svepte. 

– När man är i Bryssel ska man ju dricka belgisk öl, förklarade Duplantis sitt firande i samband med Finnkampen förra helgen. 

I en intervju med Aftonbladet uttryckte Duplantis pappa och tränare Greg en oro för firandet. Elitidrottare vill veta exakt vad de stoppar i sig, för att minimera risken att få i sig någon otillåten substans. 

”Soldoktorn” om Duplantis öl

I TV4:s Efter fem fick läkaren Mikael Sandström frågan om vad den svepta ölen kan innebära för Armand Duplantis. 

– Om det var vanlig starköl på fyra, fem procent kommer han att nå 0,20 eller 0,25 promille på 30 eller 40 minuter. Sedan händer det inte så mycket mer, säger Sandström i programmet. 

Däremot delar han Greg Duplantis oro för vad som fanns i glaset. 

– Den oron är absolut befogad. Det kan ju ha varit hans värsta fiende som stod där. Man har ju ingen aning. Alkoholen är inte farlig för honom, det här händer ju så enormt sällan. Men vad som var i glaset kan han inte veta. Det där vill vi helst inte att han gör igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.