Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smutsiga knepen – för att mörka jättefiaskot

Philip Gadd tar tempen på och utanför VM-arenan i Doha.
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Samuelsson.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: Petter Landén

DOHA. Publikfiaskot på VM i Doha är ett faktum. 

Nu uppger BBC att arrangören tagit in militären för att fylla ut de tomma stolarna - och enligt The Guardian så flyttades publik närmare BBC:s studio för att tittarna skulle få intrycket att arenan var välfylld.

Dessutom spekuleras det i fejkat publikljud i tv-sändningarna.

– Om Sverige hade fått välja så hade VM inte placerats i Qatar, säger Johan Storåkers, svensk förbundsordförande. 

I ansökan lovade de en fullpackad arena. De har VM-arrangören i Doha sannerligen inte lyckats med. Khalifa Stadium i Doha har kapacitet för 40 000 åskådare, men under VM har gigantiska skynken placerats ut på flera sektioner, så nu finns det plats för ”blott” 21 000. Av de så är 17 000 biljetter till salu dagligen. 

Men de faktiska publiksiffrorna har varit långt ifrån 21 000.

Det har flera dagar gapat tomt på arenan, vilket väckt kritik från såväl utövare som medier.

Tiokamparen Kevin Mayer kallar det för ”en katastrof” och i framför allt engelska BBC har man gått hårt åt arrangören samt det internationella friidrottsförbundet IAAF:s ordförande Sebastian Coe. Coe har i sin tur svarat med att gå till motangrepp mot BBC:s programledare Gabby Logan.  

Arrangörens fula knep för att rädda upp publikfiaskot

Men det stannar inte där. Efter de inledande dagarna på VM meddelade arrangören i ett pressmeddelande att ”vi är säkra på att vi, genom att ta nya tag, kommer att uppmuntra lokalinvånarna och komma och se världens bästa atleter göra upp”. 

Det har de enligt uppgift gjort på tämligen oortodoxt vis. Enligt BBC så har arrangören tagit in soldater från den qatariska armén för att fylla ut tomma stolar på läktaren. Enligt sajten Economic Journal Insight så ska det även ha delats ut gratisbiljetter till skolbarn och gästarbetare. 

Efter den hårda kritiken i BBC ska arrangören dessutom, enligt såväl AP:s Rob Harris som The Guardians Owen Gibson, ha flyttat publik närmare BBC:s studio för att skapa en illusion av högt publiktryck.

Den svenska tiokamparen Fredrik Samuelsson misstänker också att arrangören har lagt in fejkat publikljud i tv-sändningarna.

– Det lät mycket mer när man kollade tv på hotellrummet än vad det gjorde när man var inne arenan. Det känns som de har lagt på något ljud, extra jubel, säger Samuelsson.

Svenska kritiken: ”Det är synd - inte bra PR”

Johan Storåkers, svensk förbundsordförande, suckar när SportExpressen berättar för honom om arrangörens olika knep.

– Vad jag tänker om det? Jag tänker att... det är synd att det inte har sålts mer biljetter på den vanliga vägen. 

Storåkers berättar vidare att Sverige från början motsatt sig att Doha fick arrangera VM, av flera olika anledningar. 

– Vi har synpunkter på placeringen. Det handlar delvis om bristande intresse och om klimatet. Det är inte sunt och ur ett medicinskt och prestationsmässigt perspektiv att ha maraton och gång här. Vi har även synpunkter på bristen på mänskliga rättigheter, säger han och fortsätter: 

– IAAF är en stor organisation och vi ska sprida sporten över hela världen. Men vi tycker det är synd, för vi behöver sprida intresse och det här är vare sig bra PR eller bra för intresset med låga publiksiffror. 

Storåkers höll ett anförande på IAAF:s kongress på plats i Doha dagarna innan VM började med fokus på mänskliga rättigheter och att IAAF behöver ta större hänsyn till det när de utser värdstäder. 

Enligt Storåkers själv har det gett resultat. 

– IAAF var väldigt glada att Sverige arbetar med de här frågorna. Sebastian Coe har lovat att införa en arbetsgrupp om mänskliga rättigheter där Sverige ska få representation och eventuellt ordförandeposten.

Hello Doha – VM-snackisarna

Expressen TV:s magasin

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM  

LÄS MER: Friidrotts-VM – här är fredagens höjdpunkter 

Den svenska tiokamparen Fredrik Samuelsson kom till Doha med förhoppningar om vara med och kämpa om en topp 10-placering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.