Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SM-medaljören fast för doping

Wadas ordförande: ”Vill varna”.
Fanny Dusabimana.Foto: Bildbyrån.
Johan Storåkers.Foto: Bildbyrån.

Fanny Dusabimana, 27, tog SM-brons för Eskilstuna Friidrott förra året.

Nu har hon åkt fast för doping.

Löparstjärnan stängs av i fyra år efter att ha testats positivt för två olika förbjudna substanser.

– Det här är en tragedi, säger klubbens ordförande Bengt-Olov Eskilsson till Ekuriren.  

Redan i februari kunde SportExpressen berätta om det nya dopingfallet som skakade svensk friidrott. Nu är utredningen klar och Fanny Dusabimana har fått sin dom.

Riksidrottsförbundets dopingnämnd meddelar att 27-åringen från Kongo testats positivt för både erytropoietin och 19-norandrosteron – alltså bloddoping och anabola steroider – och hon stängs av från allt tävlande i fyra år.

Dusabimana blev avslöjad under ett läger i Kenya.

– Det som skett understryker verkligen att antidopingarbetet är en global fråga som vi måste fortsätta att samarbeta kring, men även säkerställa att aktiva på alla nivåer rustas med kunskapen om hur det personliga ansvaret ser ut, säger förbundets ordförande Johan Storåkers.

– Vi har också skärpt vår egen och våra föreningars uppmärksamhet om de träningsmiljöer som är särskilt problematiska.

”Blev inlåst i en cell”

Dusabimana kom till Sverige från Kongo för 4,5 år sen och har sen dess gjort stora framsteg. Bland annat tog hon brons på 1 500 meter vid inomhus-SM 2019.

Hon har gett sin version av vad som hände i Kenya, i samtal med Eskilstuna Friidrott.

– Hon befann sig på ett läger med löpare från både Kenya, Belgien och Kanada. Plötsligt rusade polis in i på området där löparna bodde och genomförde en razzia. De tvingade med sig henne och blev sedan inlåst i en cell under ett dygn för att sedan bli testad, säger ordföranden Bengt-Olov Eskilsson till Ekuriren.

– Det märkliga är att det var bara hon som testades. Alla de andra löparna vägrade följa med eftersom de ville genomgå ett korrekt test.

Fanny Dusabimana har också gett en förklaring till hur dopingen kan ha kommit in i hennes kropp.

– Enligt henne gick hon till apoteket i Kenya en dag när hon kände sig sjuk. Där fick hon en spruta som enligt läkarna var helt laglig.

SportExpressen har förgäves sökt Dusabimana för en intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.