Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slår tillbaka mot bilden av Armand Duplantis metod

Foto: IMAGO/CHAI VON DER LAAGE / IMAGO/CHAI V.D. LAAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

När Armand Duplantis slår världsrekord handlar förstås allt bara om pengar? 

Nej, riktigt så enkelt är det inte. 

Nu ger personer runt ”Mondo” en ny bild av stjärnans speciella metod. 

På drygt tre år har Armand Duplantis satt sju världsrekord. 

Uppradningen av rekord inleddes i februari 2020 när ”Mondo” hoppade 6,17 på en inomhusgala i Polen och slog Renaud Lavillenies gamla världsrekord. 

Flera gånger den här säsongen har Duplantis begärt upp ribban på 6,23, bland annat efter VM-finalen i Budapest. 

Och i säsongens allra sista tävling – Diamond League-avslutningen i Eugene – tog sig Duplantis över höjden. ”Mondo” vann tävlingen på 6,02 och tog sedan 6,23 i sitt första försök. 

Den svenske stjärnan har höjt ribban en centimeter vid karriärens alla rekordförsök, trots att experter menar att hans kapacitet ligger långt över det nuvarande rekordet på 6,23. När Duplantis slog världsrekord senast (6,22 i Frankrike i februari) visade grafik hur 23-åringen var tio centimeter över ribban. 

Avtalet: ”En gång per år”

Sergej Bubka populariserade den här höjningsmetoden när han på 80- och 90-talet slog världsrekord 35 gånger. 

Ganska snart framgick det att den ukrainske ikonen fick bonusar per världsrekord, och alltså tjänade stora pengar på att ta myrsteg fram till de riktigt höga höjderna. 

Armand Duplantis har tidigare uppgetts dra in ungefär tio miljoner kronor per världsrekord. 

Men att den svenske stjärnan höjer på samma sätt som Bubka handlar inte bara om pengar. Världsrekordbonusen i den svenske stjärnans sponsoravtal aktiveras nämligen bara en gång om året. 

– För de som betalar riktigt höga bonusar så är det oftast bara en gång per år. Att han höjer med en centimeter per gång beror ganska mycket på motivationen för alla tävlingsarrangörer, att det finns en god chans att han ska kunna göra det igen, förklarar agenten Daniel Wessfeldt. 

Armand Duplantis egen motivation spelar också in. Genom att höja världsrekordet en centimeter i taget förblir han relevant som friidrottens största stjärna. 

– Det handlar om att ha något nytt att sträva mot hela tiden. Vi gillar att ge publiken världsrekord om vi kan, säger Greg Duplantis, pappa och tränare. 

Risken med ”Bubka-metoden”

Det finns ingen anledning att kasta bort ett par världsrekord genom en mer offensiv höjning, menar Radiosportens expert Miro Zalar. 

– Vi gnyr redan nu när han ”bara” hoppar 6,10. Vad fan ska vi begära sen då? Det är ju kul att vara med om. För varje centimeter är det ju högre än vad någon jäkel hoppat genom tiderna, det kan man väl bjuda på. 

Samtidigt pekar Zalar på en risk med metoden – att Duplantis åker på ett bakslag innan han hunnit testa sina absoluta maxhöjder. 

– Sergej Bubka hade kunnat hoppa 6,25 när han var som allra bäst. Men han höjde bara en centimeter i tag så det hann komma lite skador och skavanker, säger Zalar. 

– Det tog tre år för ”Mondo” att slå sex världsrekord. Om han då ska höja en centimeter varje gång kan vi börja räkna. Sex nya på tre år då dröjer det ett tag innan han är uppe på det som alla tror att han ska klara. Runt 6,30. 

Duplantis förvirring i SVT


Expressens nyhetsapp ger dig alla nyheter – ladda ned den här

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.