Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Skriker aggressivt i mitt ansikte – spottet flyger”

Duplantis succédebut i Finnkampen
Vanessa Kamga under Finnkampen Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Vanessa Kamga Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Diskuskastaren Vanessa Kamga deltog i helgens Finnkampen. 

I samband med tävlingarna utsattes hon för ett rasistiskt påhopp av en man på läktaren. 

– Han var väldigt hotfull, säger Kamga till Aftonbladet.

Vanessa Kamga deltog under i lördagen i diskustävlingen, när Finnkampen avgjordes på Stockholms stadion. Kamga fick i väg diskusen 53,54, vilket räckte till en tredjeplats i tävlingen. Sverige vann till slut både dam- och herrklassen i dne klassiska friidrottslandskampen.

Två dagar efter att Sverige säkrat segern i duellen mot Finland berättar Kamga om en obehaglig situation som inträffade på under söndagen, dagen efter att hon gjort sitt för Sverige i tävlingen. 

Kamga berättar på Instagram att hon, iförd den blågula landslagsdräkten, befann sig på läktaren för att heja fram sina landslagskamrater, när en man började stirra på henne. 

”Mannen går upp rakt emot mig. Han skriker i mitt ansikte och gestikulerar aggressivt mot mig och mina kläder. ”Äckligt! Du är INTE svensk! DU ÄR INTE SVENSK!”, skriker han så spottet flyger. Jag springer i väg från honom och är rädd att han följer efter mig”, skriver 20-åringen på Instagram.

Vanessa Kamga utsatt för rasistattack på Stadion

För Aftonbladet utvecklar diskustalangen sina tankar om upplevelsen. 

– Jag tyckte det var fruktansvärt obehagligt. Han var väldigt hotfull. Man hinner inte tänka så mycket. Min instinktiva reaktion är bara att springa i väg. Jag vänder mig om och kollar om han följer efter. Han har stannat upp och står och stirrar efter mig, säger hon till tidningen.

– Det jag blev mest rädd över var tanken på att det där var mitt på dagen på Stockholms Stadion. Det är 10 000 andra människor där. Man blir orolig för om det hänt senare på kvällen, utanför arenan, på väg till hotellet om jag hade varit ute på väg för att köpa något att äta... Om jag varit själv. Vad hade det då lett till?

Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint säger till Aftonbladet att förbundet ska ta hjälp av riksidrottsförbundet för att se hur de ska agera i frågan, och om det är aktuellt med en polisanmälan.

– Det beror ju på vad Vanessa vill också, säger Torneklint till tidningen.

På Instagram skriver Vanessa Kamga:

”En av alla fina saker med landslaget är att vår mångfald speglar ett globaliserat Sverige och att hudfärg eller religion inte ens är något vi i landslaget tänker på. Alla är välkomna! Därför blev jag ännu mer chockad av att detta påhopp hände så öppet på en plats jag känner är så inkluderande”.