Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalen: Sverige kan ha blåsts på VM-medalj

Michaela Meijer var mycket besviken efter misslyckandet i stavkvaletFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: / EPA TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Det har redan riktats hård kritik mot VM-arrangören för en felaktig placering av mattan under damernas stavhoppskval. 

Nu menar stavtränaren Gustaf Hultgren att missen kostade Michaela Meijer och Sverige en medalj. 

– Hon och alla de andra som känner att de har gjort sitt bästa men ändå åkte ut har fallit offer för ett bristande arrangemang, säger han.

Sverige kom till London med stora förhoppningar på stavhoppet. På damsidan ställde Sverige upp med ett starkt lag bestående av Michaela Meijer, Lisa Gunnarsson och Angelica Bengtsson. 

Men det blev en missräkning för svensk del. Bengtsson var den ende som tog sig vidare till final. Gunnarsson rev ut sig på 4,50 och den svenska rekordinnehavaren Michela Meijer rev överraskande ut sig redan på 4,35.

Hon lämnade Olympiastadion i tårar. 

Arrangörsmissen: mattan låg fel

Kort efteråt framkom det uppgifter om att det fanns ett problem med placeringen av mattan och TV4 uppgav att Sverige hade lämnat in en protest, men att tidsfristen hade gått ut. Nu berättar den svenska landslagstränaren i stavhopp, Gustaf Hultgren, att protesten nådde till IAAF:s absoluta topp, men att misstaget inte kunde rättas till. 

Hultgren börjar med att berätta att det i stavhopp alltid måste vara 15 centimeter mellan gropen där staven sätts i och mattan. 

– Ligger mattan för nära så finns risken att staven böjs in i madrassen som då bromsar farten. Det är väldigt känsliga saker, säger han. 

– Så den mattan som heter "A", den var för nära lådan, så det var uppenbart att stavarna böjdes in i mattan så att den horisontella farten bromsades upp, de kom rakt upp och sen rakt ner. Men i och med att den andra mattan, den som heter "B", täckte matta "A" så kunde vi inte se det från läktaren. Hade jag sett det då hade vi kunnat säga till så hade vi kunnat rätta till det.

"Det känns jävligt segt"

Hultgren blev dock misstänksam efter Meijers skrala resultat och bestämde sig efter tävlingen att gå över till TV4:s studio för att studera tv-bilderna. Då såg han att mattan låg fel. 

– Så då skickade vi in en protest, skaffade material för vår sak och det gick hela vägen vidare upp till de högsta beslutsfattarna inom IAAF. De accepterade vår syn på saken. 

Bilderna från TV4 som visar hur staven slår i mattanFoto: TV4

Det var enligt Hultgren på tapeten att planera om VM-tävlingarna så att de som inte lyckats kvala vidare skulle få en ny chans på söndagskvällen, då damernas stavfinal avgjordes. Den finalen skulle då flyttas till måndag kväll. 

Men det blev aldrig någon sådan åtgärd från IAAF. 

– Jag förstår dem också, för det skulle skapa stora problem för dem. Det handlar ju om folk som köpt biljetter för att se tävlingen, tränare som redan kan ha bokat hem flyg i dag (måndag). De sa att de köpte allting med vår protest, men att de inte kunde genomföra den här ändringen. Så det känns jävligt segt. 

Missen kan ha kostat Sverige en medalj

Hultgren lider med alla de hoppare som - i hans tycke - berövades på en ärlig chans att kämpa om medaljer i finalen. 

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle hända någonting när jag lämnade in protesten, jag var säker på att de bara skulle säga nej. Men jag känner för de aktiva som tror att de har misslyckats när de inte har det. De har fallit offer för ett bristande arrangemang, vilket blir extra tråkigt när de känner att de har gjort sitt bästa, vilket de alla har. 

Han fortsätter att säga att arrangörsmissen kan ha stått Sverige extra dyrt med tanke på den form Meijer är i. 

– När man såg sen att 4,65 räckte till en medalj i finalen... Jag är helt övertygad om att Michaela hade tagit en medalj. Jag är helt säker på att hon hade hoppat 4,80. Så det svider extra mycket. 

Hultgren blir tyst ett tag. 

– Men så är livet. Det är inte rättvist alltid. 

– För Michaela är det extra tungt. Hon hade hoppats på medalj, men hon känner att hon inte fick fick chansen. Och nu är det två år till nästa VM... Men vi ska försöka tävla mer nu. Michaela kände först sorg, som sedan övergick till ilska. Nu hoppas jag att det ska leda till revanschlusta.

SportExpressen söker IAAF för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.