Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandal på svenska hotellet – Norge flyr

Därför väljer Sverige att bo kvar på hotellet.
Norska stjärnan Karsten Warholm.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ezdan Hotel.
Foto: Philip Gadd.
Foto: Ezdan Hotel.
Foto: GOOGLE MAPS
Angelica Bengtsson, en av stjärnorna i Sveriges VM-trupp.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Armand Duplantis.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

DOHA. Sverige och Norge skulle båda bo på Ezdan Hotel i centrala Doha under friidrotts-VM. Men norrmännen blev inte långvariga där – de checkade ut direkt då ”rummen var extremt ohygieniska”

Även Sverige har upplevt problem, men stannar kvar på grund av ekonomiska skäl. 

– De rum som inte är okej, de byter vi dock direkt, säger förbundskapten Karin Torneklint när SportExpressen träffar henne på hotellet.

På tisdagen landade stora delar av det svenska landslaget som ska tävla på VM i Doha i den qatariska huvudstaden. De tog sig från flygplatsen till sitt hotell, Ezdan Hotel, som ligger i de centrala delarna av staden. 

Detta gjorde även det norska landslaget, som även de hade för avsikt att bo på Ezdan Hotel. Men efter bara några timmar på plats valde de att checka ut och hitta ett annat hotell. 

Anledningen? Hotellrummen var så äckliga att utövarna riskerade att bli sjuka. 

Norge flyr från VM-hotellet

På plats på sitt nya hotell, Wyndham, berättar toppidrottschefen Erlend Slokvik för SportExpressen att de blivit lurade.

– När vi var på besök här inför VM blev vi visade helt andra rum, med en helt annan standard. Nu fick vi mycket sämre rum, som är väldigt ohygieniska. Det stank kloak, fanns mögel i badrummet och var dålig luft, säger Slokvik. Utövarna kände direkt att vi inte kunde vara kvar. Och då drog vi.

Det norska förbundet har nu själva betalat för det nya hotellet, men komma att kräva VM-arrangören på ersättning. 

– Vi kommer att kräva ersättning eftersom arrangören ska bidra med gratis övernattning för utövarna. Och det vi fick på Ezdan Hotel var inte tillräckligt bra.

Så agerar Sverige i hotellfrågan

På plats i receptionen på Ezdan Hotel träffar vi Sveriges förbundskapten Karin Torneklint. Hon förklarar direkt att även det svenska landslaget har upplevt vissa problem.

– Vår bild är att det är ett väldigt enkelt boende, alla rum är inte okej. Vissa har vi bytt för att det har luktat konstigt, säger Torneklint. 

– Vissa rum har haft en konstig doft och då har vi försökt lösa det genom att byta. Vi vet inte vad det är som luktar, men är det inte okej så byter vi. 

Torneklint berättar att det i nuläget är två utövare som behövt byta rum, men att de inte har för avsikt att byta hotell så som Norge har gjort. 

– Det kostar för mycket, dessutom så tappar man all mat och service då.

Förbundschefen: ”Ny information”

När SportExpressen når förbundets generalsekreterare Stefan Olsson säger han att det är ”helt ny information” att Sverige har problem på hotellet i Doha. Senast han hade kontakt med truppen var i går kväll, när de checkade in.

– Jag måste ringa till Karin Torneklint och höra vad läget är, säger Olsson.

Har ni råd att flytta?

– Kostnaderna för en flytt blir tuff, förstås. I alla fall om man inte går via IAAF (internationella förbundet) och hotellen som de har avtal med. Men jag måste ta allt det här med Karin, ni får återkomma senare.

Erlend Slokvik uppmanar Sverige att flytta direkt:

– Det är bara att försöka få fram pengarna och lösa det. Det är pengar som man får igen sen, eftersom IAAF måste lösa det här. För oss var det solklart: Ska man prestera på VM så kan man inte bo där.


LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.