Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöberg: "Jag kan bara känna ett genuint hat"

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

I den nya SVT-dokumentären "Patrik Sjöberg i terapi" går höjdhoppslegendaren i terapi för de sexuella övergrepp han utsattes för av sin styvpappa Viljo Nousiainen som barn. 

Där berättar han bland annat om sin ilska mot sin mamma Birgitta och andra vuxna runtomkring honom som aldrig försökte sätta stopp för övergreppen. 

– Jag kan bara känna ett genuint hat och en otrolig sorg, säger Sjöberg i dokumentären. 

– Jag visste naturligtvis inte om det, säger Birgitta Sjöberg. 

Patrik Sjöberg har vid flera tillfällen berättat om hur han utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare och styvfar Viljo Nousiainen som barn. 

Nu är Sjöberg med i en ny dokumentär av SVT som heter "Patrik Sjöberg i terapi". Som titeln avslöjar så får man följa med den svenska idrottslegendaren när han träffar psykologen Rebecka Malm för att bearbeta de sexuella övergreppen. 

 

LÄS ÄVEN: Patrik Sjöberg om oron för dottern

Patrik Sjöberg om relationen till sin mamma

Något som Sjöberg tar upp i dokumentären är hur sviken han känner sig av sin mamma Birgitta, eftersom hon inte satte stopp för övergreppen. 

– Jag känner mig sviken och att jag egentligen aldrig fick någon riktigt chans. Hon borde ju verkligen ha skyddat mig. Det min mamma har gjort är kanske inte brottsligt, men som förälder är det oförsvarligt. Jag blir jävligt förbannad och ledsen för det här är exakt det som skyddar pedofilerna, säger han i dokumentären. 

 

LÄS ÄVEN: 30 år efter rekordet –  tar tillbaka hyllningen

Sjöberg: "Jag känner mig sviken"

Sjöberg släppte 2011 boken "Det du inte såg" om de sexuella övergreppen. I boken tas hans mamma knappt upp. Men han säger att "hon tillät det hända" och därför kände Sjöberg att han ville vidröra hennes roll i det hela. 

– Självklart visste min mamma vad som hände och har valt att spela offer och varje gång det här kommer på tal pratar hon om sin egen uppväxt. Jag har ingen relation med min mamma av många olika anledningar, det hänger inte bara på det jag utsattes för. Om jag buntar ihop allt som har hänt mig kan jag diskvalificera min mamma som förälder överhuvudtaget, säger han till Aftonbladet

Han tillägger dessutom att han önskar att dokumentären att fokuserat ännu mer på hans relation till sin mamma. Dokumentären spelades in 2015, men Sjöberg har fortsatt gå i terapi sedan dess. 

Birgitta Sjöbergs svar till Patriks ord

När SportExpressen når Birgitta Sjöberg vill hon endast kommentera det kort. 

– Det får stå för honom. Jag visste naturligtvis inte om det. Det är allt jag har att säga, säger hon. 

2015, fyra år efter att Sjöbergs bok kom ut, medverkade Birgitta i P3 Dokumentärs ”Patrik Sjöberg och sexövergreppen”. Där berättade hon om sina känslor efter att boken hade släppts. 

– Jag fick tvinga mig att läsa den för jag satt bara och väntade på vad som skulle uppdagas. Det var först då jag begrep, eller saker och ting föll på plats. Det var en käftsmäll, eller en stor sorg, att de åren som var de värsta i mitt liv, de var ju ännu värre när man tittar i backspegeln. Man ville nästan hoppa ut från balkongen, sa hon då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.