Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Semenyas kupp efter beslutet: ”Herrejävlar”

Caster Semenya Foto: PETER DOVGAN / IMAGO IMAGES / UK SPORTS PICS LTD WWW.IMAGO-IMAGES
Semenya är med i startlistan. Foto: IAAF.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/COLORSPORT/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

En helt ny regel kommer att stoppa Caster Semenya.

Men den har inte trätt i kraft än.

Därför har Semenya i sista stund anmält sig till 800-metersloppet i Diamond League i morgon.

Beskedet skakade om idrottsvärlden i går förmiddag. Idrottens skiljenämnd (Cas) gav grönt ljus för internationella friidrottsförbundet (IAAF) att införa sin nya regel som begränsar kvinnors testosteronhalt i medeldistanslöpning.

Det innebär att Caster Semenya inte får springa så som hon är född, utan hon tvingas ta mediciner för att sänka sina naturligt höga testosteronnivåer.

Hon är nämligen hyperandrogen.

– Jag vet att IAAF:s regleringar har varit riktade mot mig personligen. De har försökt bromsa mig i ett decennium nu, men det har bara gjort mig starkare, förklarade Semenya för The Telegraph kort efter att beskedet kommit.

– Jag kommer inte låta det här beskedet hålla mig tillbaka på något sätt.

FAKTA: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

 

Källa: Karolinska Institutet/TT.

Går för världsrekord?

24 timmar senare kommer beskedet att Caster Semenya – i sista stund – anmält sig till start på 800 meter i Diamond League-premiären i Doha.

Den nya regeln har nämligen inte trätt i kraft än.

”Det här är den sista tävlingen hon kan springa innan den nya regeln börjar gälla”, skriver NBC-reportern Nick Zaccardi på Twitter.

Och mycket talar för att hon kommer att vilja göra ett rejält avtryck i det som troligen blir det sista loppet där hon kan springa med sin fulla, naturliga styrka.

Världsrekordet lyder 1:53.28. Hennes personliga rekord är 1:54.25.

”Tänk om hon bombar på allt vad hon har och slår världsrekordet, två dagar efter att regeln klubbats igenom och tre dagar innan den träder i kraft. ’Mic drop’ och hejdå. Herrejävlar, det vore något”, skriver The Telegraph-journalisten Ben Bloom på Twitter.

Två svenskar i Doha

Med i loppet finns också Francine Niyonsaba, som även hon öppet berättat att hon är androgen.

Två svenskar kommer att tävla i Doha, dock inte på 800 meter. Daniel Ståhl ska kasta diskus och Erika Kinsey ska hoppa höjdhopp.

Tidigt i morgon bitti kommer även en rad svenskar att tävla i Payton Jordan Invitational borta i Kalifornien. Meraf Bahta, Hanna Hermansson, Yolanda Ngarambe, Suldan Hassan, Simon Sundström och Johan Rogestedt är alla anmälda till start.

REDO FÖR DEBUT. Daniel Ståhl och Erika Kinsey är svenskarna som finns med i Diamond League-premiären i Doha under fredagen. Den stora snackisen är dock att Caster Semenya kommer till start. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Armand Duplantis – därför valde han Sverige