Foto: Markus Schreiber
 Foto: Markus Schreiber

Semenya tänkte vägra stå på prispallen

Publicerad
Uppdaterad
Hon fick veta av IAAF att hon skulle könstestas.
Då var Caster Semenya nära att vägra ställa sig på pallen.
- Hon ville inte ha medaljen, säger förbundsordförande Leonard Chuene.
Bara timmar före finalen på 800 meter fick Caster Semenya, 18, veta att IAAF skulle utreda hennes kön.
Men trots det lyckades hon vinna guldet överlägset.
Efteråt var hon nära att vägra ställa sig på pallen.
Sydafrikas förbundsordförande, Leonard Chuene, säger att han fick tvinga henne till det.
– Hon sa till att hon inte ville ställa sig på podiet, men jag sa till henne att hon måste, säger Chuene till tidningen Times i Sydafrika.

"Ville inte ha medaljen"

– Det här är inget som hon tycker är roligt. Hon ville inte ha medaljen.
Caster Semenya har flytt från uppmärksamheten. Resultatet från könstestet kan dröja. Samtidigt rasar många mot den häxjakt som bedrivs mot 18-åringen.
– Hon sa till mig: ”Ingen har någonsin sagt att jag inte är en flicka, men här är jag inte det. Jag är ingen pojke. Varför tog ni mig hit? Ni skulle ha lämnat mig i min by där hemma".
Samtidigt har det bildats grupper på Facebook där Caster Semenya får stöd.
Och ANC har uppmanat alla i Sydafrika att stå upp för ”our golden girl”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag