Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”De kommer inte att få droga mig”

Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LEIF R JANSSON / AFP SCANPIX SWEDEN

Caster Semenya, 28, överklagar domen från idrottens skiljedomstol (Cas).

Den sydafrikanska superstjärnan vägrar medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden.

”De kommer inte att få droga mig”, skriver hon.

För knappt en månad sen kom beskedet från Cas.

Den sydafrikanska stjärnlöparen Caster Semenya, 28, som har vunnit både OS-guld och OS-silver på 800 meter, förbjöds att tävla på 400 meter upp till en engelsk mil (1609 meter) på grund av sina höga testosteronhalter.

”Det här är nödvändigt för att säkerställa rättvisa tävlingar för alla kvinnor. Utan regeln riskerar vi att förlora nästa generation av kvinnliga idrottare då de inte ser någon väg till framgång inom vår sport”, skrev det internationella friidrottsförbundet (IAAF) i ett pressmeddelande.

I domen framgick det att Semenya, som hyperandrogen, var tvungen att börja medicinera ner sina (naturliga) testosteronmängd med start åttonde maj för att få ställa upp i VM i höst.

Caster Semenya överklagar domen

Något som hon vägrat göra.

Nu har Semenya överklagat domen till Schweiz högsta domstol. 

”Jag är en kvinna och en friidrottare i världsklass. Det internationella friidrottsförbundet kommer inte att få droga mig eller stoppa mig från att vara den jag är”, skriver hon i sin överklagan.

I stället för att medicinera ner sina värden har Caster Semenya börjat fokusera på längre distanser. Bland annat är  sydafrikanskan anmäld på 3 000 meter vid Diamond League-galan i amerikanska Stanford om en månad.