Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Semenya i ny storm – flyr svenskmötet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Caster Semenya under VM i Peking 2015.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP
Lovisa Lindh skulle ha mött Semenya på torsdag.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Beskedet väcker starka känslor.

Caster Semenya riskerar att återigen tvingas genomgå hormonbehandlingar för att få tävla i världseliten.

Samtidigt väljer hon att hoppa av veckans Diamond League-tävlingar i Lausanne.

– Hon har åkt hem till Sydafrika, säger presschefen Pierre-André Pasche.

Ni minns säkert stormen som drog upp mitt under VM i Berlin 2009.

Caster Semenya vann guldet på 800 meter för damer – och blev omedelbart ifrågasatt av rivalerna. Var hon verkligen en kvinna?

Det gick så långt att det internationella friidrottsförbundet (IAAF) könstestade henne. Och två år senare infördes en ny regel: Kvinnor med hyperandrogenism, alltså kvinnor som har höga värden av manliga könshormoner, skulle bara tillåtas tävla om deras testosteronvärde var lägre än männens.

Alltså: De var tvingade till medicinering.

1,8 procent bättre

Inför den förra säsongen togs regeln bort, efter en överklagan till idrottens skiljenämnd Cas, och plötsligt var Caster Semenya återigen snabbast i världen.

Men nu kommer nästa vändning.

En ny studie, som har beställts av IAAF, visar att testosteronvärdet har en avgörande påverkan på prestationen. Dagens Nyheter skriver att forskarna har mätt värdet på 1 332 kvinnliga idrottare i 21 grenar i samband med VM i friidrott 2011 och 2013.

Resultatet? På 800 meter presterade löparna med höga testosteronvärden 1,8 procent bättre än löparna med låga testosteronvärden.

"Låt henne vara!"

Många befarar nu att studien kommer leda till att IAAF återigen inför regeln som tvingar Caster Semenya och andra kvinnor med hyperandrogenism att genomgå hormonbehandlingar. Och i sociala medier är det många som lider med Semenya.

”Som att hon inte kränkts tillräckligt av friidrottsförbundet. Låt henne vara!”, skriver den australiensiska journalisten Melanie Tait på Twitter.

”Dra åt helvete”, skriver Amy Coopes, journalist i USA.

Caster Semenya själv och hennes team har inte kommenterat nyheten – och hon kommer inte heller att göra det i samband med torsdagens Diamond League-tävling i Lausanne.

Missar mötet med Lindh

Tidigare var det annonserat att hon skulle springa 800 meter där, mot bland annat svenskan Lovisa Lindh, men nu finns hon inte längre med i startlistan.

När SportExpressen når galans presschef Pierre-André Pasche förklarar han:

– Ja, det stämmer att hon har lämnat återbud. Den information jag har är att Semenya har åkt hem till Sydafrika och det är därför hon inte kan tävla här på torsdag.

I början av augusti väntar VM i London, men IAAF väntas inte hinna ändra sitt regelverk innan dess.


LÄS ÄVEN: Michaela Meijers jubel – efter svenska rekordet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.