Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Segerfirandet ballade ur – åt en burk surströmming

Armand Duplantis hoppade 6,07 i LausanneFoto: BEAUTIFUL SPORTS/ULF SCHILLER VIA WWW.IMA / IMAGO IMAGES/BEAUTIFUL SPORTS WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Greg DuplantisFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Greg och Armand DuplantisFoto: BILDBYRÅN

Armand Duplantis, 20, fortsätter att imponera. Han vann enkelt fredagens Diamond League-tävling i Bryssel och försökte sig på att slå Sergej Bubkas utomhusrekord på 6,14. Efter tävlingen samlades familjen Duplantis och firade – med surströmming.

– Det var nog sista gången, säger Armand Duplantis pappa och tränare Greg Duplantis.  

Stavhoppstävlingen i Lausanne i onsdags blev en tuff kamp mellan Armand Duplantis och amerikanen Sam Kendricks. Svensken svarade med nytt världsårsbästa när han vann tävlingen på 6,07. 20-åringen försökte sig även på att slå Sergej Bubkas utomhusrekord på 6,14 men fick ge upp försöken på 6,15 på grund av att det blev för mörkt. 

– Jag tror att han hade klarat det om han fått fortsätta, säger hans pappa och tränare Greg Duplantis.  

Firade med svensk delikatess

I Bryssel, två dagar efter den mäktiga kampen, saknades Kendricks och Duplantis kunde enkelt ta hem ytterligare en Diamond League-tävling. Han gjorde även tre nya försök att slå Bubkas rekord men tog sig inte över 6,15.

Efter tävlingen sågs Armand Duplantis fira på Instagram då han tillsammans med sin familj åt en burk surströmming. Bland skratten i videon hörs Greg Duplantis fnysa: ”It's so disgusting”. 

Hur kom det sig att ni åt surströmming? 

– Vi firade Antoines, Armands äldre brors, födelsedag och Helenas föräldrar (Armands mormor och morfar) var där. Jag tror att det var Helena som kom på idén, hon ville att vi skulle försöka, hennes mamma tycker verkligen om det, förklarar Greg Duplantis. 

Var det första gången du och Armand åt det?

– Jag är uppväxt med mycket fisk och skaldjur men efter devisen att man aldrig ska äta något som luktar – och det här luktar så illa. För flera år sedan var jag i Avesta på en fest där det serverades surströmming och jag skulle försöka mig på det, men jag kunde inte göra det. Nu hade jag lovat att testa, berättar Greg Duplantis.

Chans att slå Bubkas rekord i Berlin   

På söndag väntar en ny stavhoppstävling för Armand Duplantis då ISTAF i Berlin går av stapeln. Berlin är ett speciellt ställe för ”Mondo” som vann EM-guld på Olympiastadion 2018. 

– Det är ett av ställena han verkligen gillar att tävla på och där är väldigt bra förutsättningar för stavhoppare, säger Greg Duplantis. 

Frågan är om vi får se ”Mondo” hoppa 6,15 redan på söndag. 

– Jag hoppas på det, vi har bra förutsättningar. Om vinden samarbetar lite kan det gå, ibland kan det vara tufft med vinden i Berlin.

Rom och Doha

Efter Berlin väntar två tävlingar, en i Rom och en i Doha, för ”Mondo”.    

– Tävlingen i Lausanne var riktigt tuff. Han var trött men vi har bra med tid att förbereda oss nu. Jag tycker att han är i bra form, det finns bra med tid mellan tävlingarna så han kommer att kunna leverera, berättar Greg Duplantis.

Någon surströmming efter tävlingarna lär det däremot inte bli.

– Det här var nog sista gången jag åt det, jag önskar att jag kunde säga att jag gillade det men det skulle inte vara sant om jag sa så, säger Greg Duplantis med ett skratt. 

– Jag tror inte att ”Mondo” heller kommer att äta det igen.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.