Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mötet efter bråket: ”Gick på stenhårt”

Sebastian Coe om mötet - fått kritik från Daniel Ståhl
Sebastian Coe intervjuas i samband med FriidrottsgalanFoto: Expressen TV
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Daniel Ståhl och resten av diskusvärlden riktade hård kritik mot Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet, efter beslutet att ta bort diskusen från Diamond League. 

Under Friidrottsgalan på Berns hade Coe möten med både Ståhl och hans isländske tränare Vesteinn Hafsteinsson.

– Jag skulle få en halvtimme med Coe, men fick bara 10 minuter. Så jag är inte klar med honom. Jag gick på stenhårt, bara körde, säger Hafsteinsson.

Daniel Ståhl avslutade en fantastisk säsong på bästa sätt. När allt gällde i Doha gjorde han precis som han gjort under merparten av säsongen - var bäst. 

Ståhl kammade hem guldet, den största framgången dittills i hans karriär. 

Men kort efter guldet kom baksmällan. Internationella friidrottsförbundet (tidigare IAAF, nu World Athletics) bestämde sig för att banta Diamond League-programmet, vilket ledde till att bland annat diskus togs bort. 

Förbundspampens möte med Ståhls tränare

Ett beslut som inte föll i god jord hos bland andra Daniel Ståhl. Ståhl skrev, tillsammans med flera andra stjärnor, under ett protestbrev direkt riktat till Coe. 

”Du förstör friidrottens arv, för en kortsiktig marknadsföringsstrategi”, stod det bland annat i brevet. 

– Det här är förfärligt. Jag är besviken och arg faktiskt, sa Ståhl då. 

På torsdagen anordnas Friidrottsgalan på Berns i Stockholm, där Sebastian Coe är speciellt inbjuden gäst. Inför galan hade Coe ett möte med Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson.

– Vi hade en bra diskussion. Vi pratade lite om hans besvikelse över att diskusen är borttagen från programmet, säger Coe. 

Hafsteinsson har tidigare hotat att sluta som tränare om diskusen utesluts från Diamond League. Men det var inget som avhandlades på mötet enligt Coe. 

– Vi hade inte en sån diskussion. I stället lade han fram starka argument varför diskusen ska få vara kvar. 

Men Vesteinn Hafsteinsson var inte helt nöjd med mötet.

- Jag skulle få en halvtimme med Coe, men fick bara 10 minuter. Så jag är inte klar med honom. Jag gick på stenhårt, bara körde.

– Jag ska leta upp honom här så jag får prata klart. Jag är inte färdig. Men jag är positiv, detta kommer bli friidrottarnas fackförbund. Jag tror de har fått en riktig tankeställare.

Coe träffade Ståhl på galan - efter ilskan

Sebastian Coe berättade att det var ett tufft beslut att ta bort diskusen från programmet, men att det inte fanns plats för två längre kastgrenar. World Athletics valde då att behålla spjutkastningen. 

Coe öppnar för att det kan ändras. 

– Vi ska sätta oss ner och utvärdera i slutet på nästa säsong hur det har gått. Då är vi öppna för att förändra programmet. 

Daniel Ståhl hade inte hunnit träffa Coe på galan, men pratat med honom för ett tag sen. Men Ståhl var inte lika frispråkig som sin tränare.

- Vi har pratat, som vanliga människor gör. 

Vad har ni pratat om?

- Sånt som människor pratar om. 

Men du har ju varit väldigt besviken och arg tidigare.

- Ja, men vi är normala människor och pratar som såna.

Talangen om genombrottet: ”Stoppar mig på ICA”

Haft ett galet år