Keisuke Ushiro och hans underliga plåster. Foto: Petter LandénKeisuke Ushiro och hans underliga plåster. Foto: Petter Landén
Keisuke Ushiro och hans underliga plåster.  Foto: Petter Landén
Som han har över hela kroppen. Foto: Petter LandénSom han har över hela kroppen. Foto: Petter Landén
Som han har över hela kroppen.  Foto: Petter Landén

Sanningen bakom mystiska prickarna

Publicerad

LONDON. Tiokamparen Keisuke Ushiro skilde sig åt från sina medtävlande på VM. 

Japanens kropp var nämligen täck med små runda plåster. 

– Det är muskelavslappnande, säger Ushiro. 

– Placebo, säger Sverker Nilsson, svensk förbundsläkare. 

För svensk del tog tiokampen slut i förtid. Fredrik Samuelsson hade drabbats av en skada och tvingades dra sig ur redan efter det första förmiddagspasset. Han var en av totalt 15 som inte slutförde alla tävlingar, medan 20 man klarade av det. 

Den av dem som stod ut mest från mängden var Keisuke Ushiro, som bar Japans fana vid OS-invigningsceremonin i Rio de Janeiro förra sommaren.  

Sanningen bakom de märkliga prickarna

Han tävlade nämligen med små runda plåster över hela kroppen. Mest synliga var de fyra han hade på halsen, men han bar dem även på armarna och överkroppen. 

– Det är muskelavslappnande. Det gör att jag inte blir för spänd, säger Ushiro själv på knagglig engelska. 

 

LÄS OCKSÅ: Betyg på alla svenskar i friidrotts-VM

 

Den svenska förbundsläkaren Sverker Nilsson tror dock inte att det hjälper japanen särskilt mycket. 

– Varje mästerskap kommer det fram någon ny grej som idrottarna tror på, fast det inte har någon som helst effekt. Tron kan ju som bekant försätta berg, så lite effekt har det väl – psykologiskt. Men det finns ingenting vad jag vet som skulle ge några fysiologiska effekter, så det gör säkert inte detta heller, säger han. 

Mayer tog hem guldet

Och ser man till resultatlistan så ser Nilsson ut att ha rätt. Ushiro slutade 20:a i tiokampen, sämst av alla de som slutförde alla tävlingar. 

Den som klarade det bäst var fransmannen Kevin Mayer. 

– Jag är så, så trött. Jag kan inte förstå att jag är världsmästare, sa Meyer efter det avslutande 1500 metersloppet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag