Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: ”Det är det sjukaste jag har hört”

Foto: ULRIK PEDERSEN/CSM/REX/SHUTTERST / ULRIK PEDERSEN/CSM/REX/SHUTTERST REX FEATURES
Foto: YOUTUBE

Vissa EM-stjärnor tvingades betala stora belopp om de inte tog medalj.

Det finska friidrottsförbundets policy rör om känslor i både hemlandet och här i Sverige. 

– Det låter helt horribelt. Sådant här borde inte få förekomma i vår idrott på det här årtusendet, säger tv-kommentatorn Glenn Lindholm till Yle. 

– Det är det sjukaste jag har hört, säger svenska mångkamparen Bianca Salming. 

Ronja Ojas hopp på 4.26 gav mer en ett brons i EM. Det innebar också att hon besparade sig själv ett hål i kassan. 

"Jag var inte nöjd med mitt resultat i längdtävlingen, men medaljen smakar gott. Nu kan jag slappna av då jag slipper betala självrisken. Jag sparade en nätt summa", skriver Oja, 26, på Twitter. 

Tvingas betala för utebliven medalj

Enligt svenska Yle har det finska friidrottsförbundet en uttalad självriskpolicy för paraidrottare: om man inte tar medalj i EM fick man betala 900 euro. Men självrisken gällde inte för icke-paraidrottarna som tävlade i EM tidigare under augusti. De fick sina resor betalda även om de inte tog medalj. 

Yle-kommentatorn Glenn Lindholm blir rasande när han får höra om regelverket. 

– Det är klart att det sätter press på idrottarna. Det låter helt horribelt. Sådant här borde inte få förekomma i vår idrott på det här årtusendet. Finns det en summa man ska betala så ska den vara den samma för alla som är med i truppen, säger Lindholm till Yle.  

"Sjukaste jag har hört”

Även den finske idrottsministern Sampo Terho har reagerat. 

”Idrottarna ska ha rättvis praxis när de deltar i stortävlingar. Jag ska träffa friidrottsförbundets ledning och tala om hur läget förbättras. Samtidigt vill jag ha en förklaring på logiken kring parafriidrotten”, skriver Terho på Twitter enligt HBL. 

Svenska mångkamparen Bianca Salming är nyss hemkommen från Berlin. 

– Det här är det sjukaste jag har hört, jag hade ingen aning om att det var så. Vi vill såklart behandlas likadant som paraidrottarna. Det var vårt förbund som betalade vår resa. Skulle det här hända i Sverige skulle alla reagera som jag gör nu. Jag fattar inte hur det har gått igenom. Jag tror inte att det skulle göra det i Sverige, säger Salming. 

”Höga kostnader”

Förbundets träningschef Jorma Kemppainen hävdar att man använder sig av ett liknande system för junioridrottare som tävlar på mästerskap. Man införde systemet efter VM-tävlingarna i Nya Zeeland år 2011, skriver Yle. 

– Vi märkte då att kostnaderna per paraidrottare var jämförelsevis höga. Efter det har vårt mål varit att alla idrottare är på samma linje vad kostnaderna beträffar. Sedan dess har vi haft avgifter i samband med EM och VM-tävlingar för juniorer och paraidrottare, säger Kemppainen. 


LÄS MER: Armand Duplantis – därför valde han Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.