Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kastas nu ut från VM efter dopingbomben

Ludvig Holmberg, Philip Gadd och Petter Landén ger de senaste från friidrotts-VM i Doha.
Foto: KIN CHEUNG / AP
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LI GANG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Sifan Hassan utanför Nederländernas hotell i Doha.Foto: Philip Gadd.

DOHA. Sifan Hassan vann VM-guldet på 10 000 meter i helgen.

I natt kom beskedet att hennes tränare Alberto Salazar stängs av i fyra år – på grund av doping.

Han slängs nu ut från VM.

– Jag är chockad, säger Sifan Hassan i ett uttalande.

Den tidigare topplöparen Alberto Salazar, 61, har under många år varit en av världens främsta och mest kontroversiella tränare.

2015 släpptes en rapport som avslöjade hur Salazar experimenterat med testosteron och legat farligt nära gränserna för vad som klassas som doping. Bland annat skulle han ha testat att masserat in testosteron i löpare och använt sin son Alex som försökskanin i testerna.

Samtidigt har han tränat flera topplöpare i världen. Bland annat den fyrfaldige OS-mästaren Mo Farah från Storbritannien och Nederländernas superstjärna Sifan Hassan, som vann VM-guld på 10 000 meter så sent som i söndags.

Tränar flera VM-löpare

Men nu stoppas alltså Salazar. I natt kom beskedet att han stängs av i fyra år för brott mot dopingregelverket.

Alberto Salazar menar dock att han är oskyldig och förklarar att han kommer överklaga.

– Jag är chockad av domen, säger han i ett uttalande.

När SportExpressen träffar Sifan Hassan på Nederländernas hotell i Doha vill hon inte uttala sig alls. Men i ett uttalande via sin agentbyrå förklarar Hassan att utredningen kring Salazar är fokuserad kring perioden innan hon började jobba med honom.

– Jag visste om den pågående utredningen när jag gick in i hans team, säger Hassan som är kritisk mot tidpunkten för avstängningen.

– Det här sätter mitt mästerskap i gungning, men jag kommer lägga allt fokus på nästa lopp.

Salazar är just nu på plats i Doha, men internationella friidrottsförbundet (IAAF) har portat honom från arenorna. De skriver i ett uttalande: ”På begäran av USA:s friidrottsförbund kan IAAF bekräfta att Alberto Salazars ackreditering till VM har avaktiverats”.

Förbjuds ha kontakt

Efter guldet på 10 000 meter förklarade Sifan Hassan att hon ännu inte bestämt sig för vilken som skulle bli hennes nästa distans på VM.

Hon sa då:

– Jag ska ha ett långt samtal med min tränare (Salazar) i kväll om vad jag ska göra härnäst, om det blir 1 500 meter eller 5 000 meter. Jag gillar egentligen 1 500 bäst, men han är gammal maratonlöpare och vill att jag ska springa 5 000 meter.

Enligt nederländsk media är det nu klart att Sifan Hassan ska springa 1 500 meter, där försöken avgörs under onsdagen. Hon kommer då bland annat att ställas mot Sveriges Yolanda Ngarambe.

Men Hassan får inte längre ha kontakt med sin tränare.

– Vi har meddelat hans aktiva att de inte får ha någon kontakt med honom nu när han är avstängd, säger David Howman, som är ordförande för friidrottens fristående antidopningsorganisation AIU, till sajten Inside The Games.

Salazars träningsgrupp heter Nike Oregon Project och är, vilket namnet antyder, sponsrad av skotillverkaren Nike. Bland övriga löpare i teamet märks Galen Rupp, Donovan Brazier, Shannon Rowbury och Konstanze Klosterhalfen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.