Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sågade SVT – sedan krossade han rekordet

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Perseus Karlström, 29, har slagit nytt svenskt rekord i 10 000 meter gång.

Svensken slog till med 38:03.95 under Finnkampen och är därmed snabbast i världen i år.

– Planen var att sätta svenskt rekord. Jag hoppades på världsrekordet också, men det var lite för varmt i dag, säger Karlström. 

Inför Finnkampen gick gångaren Perseus Karlström, 29, rejält hårt åt SVT sedan gångtävlingen inte tv-sändes. Sen klev han ut på Stockholms Stadion och satte nytt världsårsbästa och nytt svenskt rekord.

Karlström hejades fram friskt av publiken på stadion när han gick i mål på tiden 38:03.95, vilket var elva sekunder från världsrekordet.

Tiden är den sjätte snabbaste i världen någonsin.

– Det här var troligen bästa prestationen vi kommer få se under hela Finnkampen. Det är synd att svenska folket inte får se det här i SVT. Det filmades ju och SVT borde kunna sända ut det. Jag är väldigt besviken, säger förbundskaptenen Siw Karlström som även är Perseus mamma.

Nytt svenskt rekord av Perseus Karlström

Hon fortsätter:

– Det är katastrof att det inte blir någon förändring på det här, att vi inte får vara en del av Finnkampen på riktigt. Jag hoppas att Johan Storåkers (ordförande på friidrottsförbundet) kan lösa det här.

Perseus Karlström själv njöt av att få göra en världstid på Stockholms Stadion.

– Planen var att sätta svenskt rekord. Jag hoppades på världsrekordet också, men det var lite för varmt i dag, säger Karlström.

Vad säger du om att SVT inte visade loppet?

– Det är synd, men förhoppningsvis lär de sig av det här och så blir det förändring i framtiden. Jag vet att många svenskar är intresserade och vill se det här.

Men du fick göra en intervju med SVT efteråt i alla fall?

– Ja, det tog åtta år innan jag till slut fick bli intervjuad av SVT. Och det här var mitt tredje raka svenska rekord i Finnkampen, så det var väl på tiden...

Det gamla svenska rekordet löd på 38:39.28.