Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågade motståndet - efter succén i debuten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Dean Mouhtaropoulos / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅN

AMSTERDAM. Fredrik Samuelsson bjöd på ny show under dag två av tiokampen.

Sen skickade han en passning till motståndarna.

– Man märker att många vek ner sig. Det gäller att hänga i, säger 21-åringen efter sitt första seniormästerskap.

Redan under första dagen lyckades Sveriges nya tiokampare Fredrik Samuelsson, 21, få fart på publiken inne på Olympiastadion i Amsterdam.

Då tog han 2,07 i höjdhopp, firade vild och rev ner stora jubel ifrån läktarna.

Under den andra dagen fortsatte det.

Samuelsson, som tävlar med sitt blonda hårsvall nerpressat bakom ett vitt pannband, slog till med 4,70 i stavhopp (tangerat personligt rekord), knöt nävarna och skrek rakt ut. Och publiken var med honom igen.

Efter att ha avslutat tiokampen med att springa 1 500 meter på 4:34.78 kunde han sen konstatera att det slutade med 7 875 poäng  nio poäng sämre än hans personliga rekord  och en tiondeplats totalt.

När SportExpressen träffar honom efteråt analyserar han sin egen insats, gren för gren, och kommer fram till att det hela var bra.

– Det gäller att få ihop det under de här två dagarna. Det tycker jag att jag gör på ett strålande sätt, säger Samuelsson.

– Jag blir tia i mitt första seniormästerskap.

Gjorde succé - sågade motståndarna

Sen kommer han in på motståndarna:

– Man märker att många vek ner sig. Många av de som redan är OS-klara, när det blev lite motvind och de missade lite i någon gren här och där, då vek de ner sig. Det gäller att hänga i. Och det tycker jag att jag gjorde bra den här helgen.

Höjdpunkterna? Han lyfter fram höjdhoppet ("superluft på 2,07!") och stavhoppet ("4,70 med superluft!"), men även avslutningen på 1 500 meter  även om den var jobbig rent mentalt.

– Varje gång, inför 1 500 meter, sitter alla och tänker: "Varför gör jag det här?" Det är ångestgrenen i tiokamp. Men sen, efteråt, när man kör ärevarv och allting, det är då man blir påmind här uppe i huvudet, att "just det, det är här jag lever för". Då är det värt att fortsätta i många år till, säger Fredrik Samuelsson.

Och det planerar han att göra, tack och lov.

– Förhoppningsvis har jag många mästerskap framför mig, under en tioårsperiod till. Nu är det bara att börja klättra, så ska jag förhoppningsvis vara där uppe och fajtas om de ädlare valörerna inom några år.

Sveriges andra tiokampare, 25-årige Marcus Nilsson, slutade på åttonde plats med 7 942 poäng.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.