Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddas Emma i VM efter protesten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Emma Green Tregaro och resten av det svenska friidrottslandslagets bor på det här hotellet i Moskva.
Foto: Robban Andersson

MOSKVA/STOCKHOLM. Vaksamheten skärps kring höjdhopparstjärnan Emma Green Tregaro efter hennes protest mot de nya ryska anti-gaylagarna.

Det svenska VM-hoppets utspel - som också ledde till en spricka i landslagstruppen - provocerar många i Ryssland och kan därför innebära ett hot mot hennes säkerhet.

- Hon är medveten om att det kan bli psykningar, säger tränaren och maken Yannick Tregaro till SVT.

Friidrottarna Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer tävlade med regnbågsfärgade naglar i VM i Moskva i går. Det var en protest mot Rysslands nya lagar som förbjuder "homosexuell propaganda".

Deras aktion ger eko i världen och retar många i Ryssland. Inte minst ryska stavhopparstjärnan Jelena Isinbajeva som kraftfullt fördömer svenskornas protest och kallar den "respektlös mot vårt land och våra medborgare". Den berömda ryskans utspel väger tungt i hemlandets opinion och ökar trycket på den svenska friidrottsledningen att se över säkerheten - för att förhindra att någon upprörd åskådare försöker hämnas och med våld "återupprätta" Rysslands heder.

"Vi har ögonen öppna"

- Det är redan hög säkerhet kring tävlingarna, men vi får vara vaksamma på utvecklingen. Risken finns att andra kan bli provocerade. Vi har ögonen öppna, säger Tomas Riste, ordförande i Svenska friidrottsförbundet:

- Jag ska ha en diskussion med Emma och Moa. Det är minutiös bevakning på arenan, ingen springer in där. Men vi måste vara uppmärksamma.

Emma Green Tregaros manager Daniel Wessfeldt vill inte ta några risker.

- Jag har talat med Tomas Riste. Det finns anledning att se över säkerheten. Om man provocerar en massa andra måste man tänka på säkerheten, säger Daniel Wessfeldt.

Ryssland har fått stark internationell kritik för sina lagar riktade mot homosexuella. Jelena Isinbajeva gjorde klart att utländska besökare inte ska lägga sig i landets lagar.

- När vi kommer till ett annat land försöker vi följa deras regler. Vi vill även att alla ska vara respektfulla mot vårt land och vårt folk. Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar, sade Isinbajeva.

"Handlar om respekt"

Så här motiverar Emma Green Tregaro sitt ställningstagande:

- Idrott för mig handlar om respekt och gemenskap, så det kändes som ett passande tillfälle att visa vad jag tycker.

Även om en rad svenska idrottsstjärnor stödde Emmas och Moas protest fick de inget stöd av nykorade VM-guldmedaljören Abeba Aregawi. På frågan vad hon tyckte om deras aktion svarade hon på presskonferensen:

- Personligen, eftersom min tro inte tillåter det, stöder jag inte det, säger hon via en tolk.

Efter presskonferensen gick flera svenska medier, bland annat SPORT-Expressen, fram till friidrottsförbundets kommunikationschef Fredrik Trahn, för att be om ett förtydligande angående Aregawis citat. En kort stund därefter meddelade Trahn att Aregawi ville göra ett förtydligande.

Via sin tolk sa Abeba Aregawi:

- Vad jag förstår tillåter inte min tro att män är med män och kvinnor är med kvinnor.

Därefter pratade Aregawi, Trahn och tolken ihop sig ytterligare och bad sedan de svenska journalisterna om att citaten inte skulle publiceras eftersom Aregawi inte förstod hur kontroversiellt hennes uttalande var.

"Jag blir inte upprörd"

Friidrottsförbundets ordförande Tomas Riste kommenterar situationen i landslagstruppen efter gårdagens uttalanden:

- Det är olyckligt att medlemmar av landslaget går ut mot varandra. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle med olika åsikter och religionsfrihet. Jag blir inte upprörd över det ena eller det andra, säger han.

Tomas Riste är också orolig för konsekvenserna av Emmas och Moas aktion.

- Personligen kan jag sympatisera med deras åsikter. Men kanske inte bästa tiden att göra ett uttalande. Det blir en extra belastning för tjejerna, inte minst för Emma som har final på lördag, säger han.

"Kan bli psykningar"

Och tränaren och maken Yannick Tregaro bekräftar att Green Tregaro är förberedd på en tuff mottagning från hemmapubliken i morgon.

-Vi tänker inte prata med några medier  utan fokuserar bara på tävlingen. Hon   är medveten att det kan bli psykningar  från publiken och tuff stämning, säger  Emmas tränare Yannick Tregaro till SVT.

Yannick Tregaro har tidigare visat sitt stöd för protesten via sitt Twitter-konto.

"Jag tycker att det är fascinerande att den ryska staten tror att de kan kontrollera mänskliga känslor. Jag tycker att kärleken är den starkaste kraften vår själ kan skapa. Lycka till till den ryska regeringen som ska försöka besegra den. #GoEmma", skriver han.

Röster om Emma Green Tregaros regnbågsprotest i Moskva

Olof Lavesson

Riksdagsledamot, Moderaterna

Det är en liten modest markering som hon vill göra för att visa att hon tror på allas rätt till kärlek. Och det ska hon ha all heder för. Jag blev väldigt glad över vad jag såg och jag förstår inte hur det kan sticka i någons ögon. Reaktionerna hon har fått från ryskt håll är rent ut sagt pinsamma.

Hans Linde

Utrikespolitisk talesperson, Vänsterpartiet

Jag blev väldigt rörd över Emmas manifestation. Jag blev också väldigt imponerad för det är trots allt så att det hon gör är ett risktagande i dagens Ryssland. Det är något som är kontroversiellt i landet. Att hon får den här typen av attacker ska hon ta som bekräftelse på att det hon har gjort behövs och att hon gör skillnad.

Birgitta Ohlsson (FP)

EU-minister, på Facebook:

Utmärkt att höjdhopparen Emma Green Tregaro markerar på detta sätt.

Soran Ismail

Komiker, på Twitter:

Sorry Isinbajeva men jag tror Emma Green Tregaro hellre visar respekt för mänskliga rättigheter än rysk homofobi.

Polina Andrianova

Talesperson för den Sankt Petersburgbaserade HBTQ-organisationen Vychod, "komma ut":

Det här är ett väldigt inspirerande sätt att visa sitt stöd. Och det är precis en sådan handling som det vore jättebra om fler idrottare gör. Särskilt vid OS i Sotji, eftersom att Ryssland kommer uppmärksammas extra mycket då.

Alexander Bard

Artist, på Twitter:

Svenska höjdhopparen Emma Green Tregaro är en hjälte för LBGT-människor över hela världen. VI ÄLSKAR DIG EMMA.

(översatt från engelska)

Richard Herrey

Artist, på Twitter:

Tänk att Emma Tregaros nagellack kunde få sådan uppmärksamhet. Det visar att även små gester kan ge stor effekt Heja Emma!!!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.