”Så illa, så illa – jag blir uppriktigt arg”

Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Meraf Bahta kommer att få springa i EM – trots att hon just nu utreds för att ha missat tre dopingkontroller. 

Thomas Jansson, före detta förbundskapten för simlandslaget, är kritisk. 

– Nu känner man lukten av en medalj. Det känns inte bra, säger Jansson. 

Meraf Bahta utreds just nu för att ha missat tre dopingkontroller inom en period på ett år. Ärendet ska tas upp av dopingkommissionen, och EM-guldmedaljören från 2014 riskerar upp till två års avstängning.

Svenska friidrottsförbundet hävdar att det finns "bakomliggande orsaker" som kan förklara Bahtas missar. De kommer därför att låta henne springa i EM i Berlin, som drar i gång nästa vecka. 

– Flera av dessa (orsaker, reds. anm.) är personliga, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, och andra är rent administrativa såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mail, sa generalsekreteraren Stefan Olsson i ett uttalande. 

Men förbundets agerande har stött på skepsis i idrottsvärlden. Thomas Jansson, förbundskapten för svenska simlandslaget mellan 2004 och 2010, har skrivit en debattartikel för sajten Simma.nu där han ifrågasätter friidrottsförbundets krishantering i stort. 


LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018 


”Så illa, så illa”

"Först går förbundskaptenen ut och tycker synd om idrottarna att de måste ha koll på var de är och ger sken av det är så krångligt. Hallå, det är inget svårare än att som resande veta avgångstider, mötestider etc, alltså illa av henne. Jag har den insikten!", skriver Jansson. 

”När sedan tjänstemannen säger, vilket är att hänga ut idrottaren, att hon har läs- och skrivsvårigheter, blir jag uppriktigt arg. Varför har inte förbundet hjälpt henne med hur rapporteringen går till. Hon har ju funnits i systemet under en tid. De gör allt för eventuellt rädda hem en medalj och hålla sig fri från fallet. Så illa, så illa!”

”En väldigt märklig historia”

När SportExpressen ringer upp Jansson argumenterar han för att friidrottsförbundets agerande tyder på ett slags systemfel inom den svenska idrottsrörelsen. 

– Så fort det drabbar de egna, då försöker man hitta lösningar för att kunna förklara detta, men drabbar det andra så pekar man finger, säger Jansson.

Under sin tid som förbundskapten hade simlandslaget rigida rutiner kring dopingkontroller, menar Jansson. 

– Skulle det bli en försening på ett flyg, då får man ju agera. Och vi agerade. Vi hade idrottare som missade en kontroll, och då agerade man direkt mot den aktive. Det är klart att man tar reda på varför och påtalar: "Du har ett eget ansvar och fortsätter det så här kan det bli ödesdigra konsekvenser för dig". Jag tycker att det var märkligt att man börjar agera först efter den tredje varningen och då börjar prata om läs- och skrivsvårigheter. Det kan väl inte vara okänt hur svårt hon eventuellt har att ta till sig svenska. För mig är historien väldigt märklig, säger han. 

”Man har inte agerat”

– Det handlar inte om att gå emot henne, det handlar om att visa att man har ett rakryggat handlingssätt. Man har inte agerat efter den första eller andra missen, och nu känner man lukten av en medalj... det känns inte bra.

– Jag skulle önska att man tog sig tid att reflektera kring hur man agerar i såna här frågor. Man ska agera på samma sätt oavsett vem det gäller. Likheten inför reglerna ska vi vara väldigt noga med inom idrotten. 

Meraf Bahta tog guld på 5000 meter EM 2014 i Zürich. Under EM 2016 i Amsterdam tog hon EM-silver på samma distans och i OS i Rio de Janeiro 2016 blev hon sexa på 1 500 meter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.