Så gick det sen för svenska friidrotts-hjältarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

De har skördat en rad medaljer genom åren och gett oss flera oförglömliga friidrotts-minnen.

Här är listan över svenska friidrottshjältarna - och hur de lever i dag.

Carolina Klüft, 33

Carolina Klüft.
Foto: Olle Sporrong

Gren: Sjukamp.

Främsta meriter: OS-guld, 3 VM-guld och 2 EM-guld utomhus samt VM- och EM-guld inomhus. Innehar alltjämt Europarekordet på 7 032 poäng.

Avslutade karriären: 2012.

Ja, det är bara tre år sen Carolina Klüft tackade för sig. Men hon har redan hunnit starta en helt ny karriär som programledare. Klüft var studioankare för Viasat under sändningarna från OS 2014 och kommer vara det även under OS 2016 i sommar.
Utöver det föreläser hon, hon sitter med i bragdjuryn och hon har även en roll som rådgivare inom friidrottsförbundet. I vintras såg vi henne även som konferencier på Friidrottsgalan. "Det var väldigt roligt. Jag är glad att jag fick chansen att leda den galan", säger Klüft som just nu är på plats i Amsterdam för EM. Men bara som åskådare.
Hon är gift med den tidigare stavhoppsstjärnan Patrik Klüft och paret har en 2-årig dotter som heter Laleh. De bor i Stockholm, men köpte nyligen även en stuga i Järvsö i Hälsingland dit de brukar åka för att "komma i väg och uppleva äventyr och lugn".


Mattias Sunneborn, 45

Mattias Sunneborn.

Gren: Längdhopp.

Främsta meriter: EM-guld och VM-silver inomhus.

Avslutade karriären: 2002.

Har liksom inte riktigt slutat. Mattias Sunneborn är fortfarande ute och tävlar, men nu på veterannivå.
En snabb titt på hans hemsida visar att 45-åringen har 30 officiella svenska veteranrekord inomhus och ytterligare 20 inomhus. Det är i allt ifrån längdhopp till tiokamp till 400 meter häck. "Jag tycker om att tävla och få saker att hända, det ger en krydda i tillvaron", säger Sunneborn.
Vi har också sett honom i "Mästarnas Mästare", där han fick stor uppmärksamhet när han berättade att hans pappa begick självmord när han var blott 15 år gammal. Sunneborn arbetar nu också ihop med organisationen "Suicide Zero" för att minska antalet självmord i Sverige. "Man vet i dag hur man ska göra för att förebygga självmord, men det behövs resurser. Ju tidigare man märker att en person mår dåligt, desto lättare att hjälpa dem."
Mattias Sunneborn bor i dag på Lidingö i Stockholm, tillsammans med frun Anna och döttrarna Beata och Klara.


Kajsa Bergqvist, 39

Kajsa Bergqvist.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Gren: Höjdhopp.

Främsta meriter: OS-brons, VM-guld, 2 VM-brons, EM-guld och EM-brons utomhus och ett VM-guld inomhus. Och framför allt världsrekordhållare inomhus med 2,08.

Avslutade karriären: 2008.

Har varit väldigt aktiv sen hon avslutade karriären och syns ofta i media. Jobbar som friidrottsexpert i SVT och har varit programledare för "Atleterna". Föreläser en hel del och är dessutom utbildad sommelier och importerar vin.
I vintras syntes hon på Friidrottsgalan i Stockholm och hon lockas allt mer av att involvera sig i friidrotten. "Jag känner att ju mer åren går och ju mer distans man får till sin egen karriär, ju mer söker man sig tillbaka till idrotten, där man har sin själ på något sätt", säger Bergqvist som i fjol även blev invald i det internationella friidrottsförbundets aktiva kommitté.
Kom ut som bisexuell i tidningen QX i januari 2012. Är skild från regissören Måns Herngren och lever nu tillsammans med flickvännen Hanna Hanve. Bor kvar i Stockholm.


Patrik Sjöberg, 50

Patrik Sjöberg.
Foto: Bobbo Lauhage

Gren: Höjdhopp.

Främsta meriter: 2 OS-silver, 1 OS-brons och 1 VM-guld utomhus samt fyra VM-guld och guld, silver och brons på EM inomhus. 2,42 gör honom till världens tredje bästa höjdhoppare genom tiderna.

Avslutade karriären: 1999.

Har hunnit med det mesta efter att karriären tog slut. Bara under de senaste åren har Patrik Sjöberg haft ett eget tv-program i TV3, varit krönikör för SportExpressen och dansat omkring i "Let's Dance".
Varför? Han förklarar: "Jag vill göra saker som jag inte har gjort innan, och där är "Let's dance" en sak som jag varit negativ till och inte velat göra. Jag är nog ganska öppen för det mesta, för saker som jag haft fördomar mot tidigare."
Har även gett ut boken "Det du inte såg" där han berättar om de sexuella övergrepp som tränaren Viljo Nousiainen utsatte honom för.
Patrik Sjöberg bor i centrala Göteborg och är ensamstående efter att ha skilt sig från hustrun Renata 2013.


Sara Wedlund, 40

Sara Wedlund.
Foto: / BILDBYRÅN

Gren: 3 000 och 5 000 meter.

Främsta meriter: EM-silver inomhus samt svenskt rekord på både 2 000 meter och 3 000 meter.

Avslutade karriären: 2003.

Slog igenom tidigt och blev Sveriges nya löpardrottning. Men bara två år senare kom problemen. Sara Wedlund blev skadad. Och efter den första skadan kom nästa, och nästa. Hon led dessutom av anorexia. Till slut tvingades underbarnet ge upp karriären – alldeles för tidigt.
Den senaste intervjun med Wedlund är från 2003. Då var hon 28 år och hoppades fortfarande på en comeback. Den blev dock aldrig av.
– Några få kanske förstår hur jobbigt det är att försöka komma tillbaka. Den psykiska biten är värst, sa hon då till Aftonbladet.
Sara Wedlund är visserligen noterad för en tid i Lahore Marathon 2007 (2:54:15) men den är felaktig. Den väl ansedda statistiktjänsten All-Athletics.com blandade nämligen ihop henne med Spårvägens Lisa Wiklund.
Wedlund bor i dag i Vällingby i utkanten av Stockholm och är skriven på samma adress som sin mamma. Hushållet äger sen två år tillbaka en röd Toyota Verso-S. Från 2004 och framåt har hon inte någon taxerad inkomst.


Christian Olsson, 36

Christian Olsson.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Gren: Tresteg.

Främsta meriter: OS-guld, VM-guld och 2 EM-guld utomhus. Dessutom tidigare världsrekordhållare.

Avslutade karriären: 2012.

Den tidigare trestegskungen tog ett break från friidrotten direkt efter att ha avslutat karriären, men är nu tillbaka – ordentligt.
Syns som friidrottsexpert i TV4 under EM i Amsterdam och hjälper samtidigt flera av våra nuvarande stjärnor med marknadsföring. I fjol blev det dessutom klart att Christian Olsson kliver in i aktivas råd i det internationella friidrottsförbundet – en position som Stefan Holm tidigare hade. Är därmed en maktfaktor inom friidrotten.
35-åringen bor utanför Göteborg med sin fru Gordana och har två barn, en son och en dotter.


Malin Ewerlöf, 44

Malin Ewerlöf.
Foto: Emil Nordin

Gren: 800 och 1 500 meter.

Främsta meriter: EM-silver inomhus och EM-silver utomhus, JVM-guld och JEM-guld utomhus samt sisådär 24 SM-guld.

Avslutade karriären: 2002.

Valde att avsluta karriären efter en efterhängsen hälseneskada, men lyckades sen ta sig tillbaka till friidrotten – som maratonlöpare och coach. Så sent som i fjol sprang hon halvmaran i Köpenhamn på 1.19,04 och var därmed 14:e bästa svenska på distansen under 2015. Men hon ser sig själv främst som en coach i dag. "Mina dagar går framför allt ut på att få andra att nå sina mål och inte mina egna", säger Ewerlöf.
Efter karriären har vi bland annat sett henne i "Mästarnas Mästare" där hon var med 2013. I samband med det programmet berättade Ewerlöf också att hon skilt sig från sin make som hon även hade barn ihop med. Men hon bor kvar på Lidingö i Stockholm.


Staffan Strand, 40

Staffan Strand.
Foto: Robban Andersson

Gren: Höjdhopp.

Främsta meriter: EM-guld och VM-brons inomhus, EM-brons utomhus.

Avslutade karriären: 2008.

Tvingades avsluta karriären på grund av en fotskada. Kastade sig sen in i arbetslivet. Strand hade nämligen redan inlett sina studier under höjdhoppandet. "Jag tog en kandidat och magister i datateknik, sen ägnade jag två år åt att doktorera", berättar han.
Jobbar i dag som säljstödschef och teknisk talesman på elektronikföretaget Hitachi. Bor i Stockholm med sin fru Tiffany och barnen Samuel och Sophia. Han har inga planer på att arbeta som expertkommentator eller liknande. Men han kan ändå sakna sitt gamla liv, ibland. "Att vara en idrottsstjärna är den ultimata egotrippen. Det är svårt att hitta ett häftigare jobb än så", säger Staffan Strand.


Ludmila Engquist, 52

Ludmila Engquist.
Foto: Peter Krüger

Gren: 100 meter häck.

Främsta meriter: OS-guld och 2 VM-guld utomhus samt ett VM-guld inomhus på 60 meter häck.

Avslutade karriären: 2000.

En sanslös historia. Blev svensk medborgare, vann OS-guld, fick bröstcancer, kom tillbaka, satsade på bob – och åkte fast för doping. Året var 2001, substansen var metandrostenolon och Ludmila Engquist grät hysteriskt.
Vad som hände sen? Hon flyttade till Alfaz del Pi i Spanien ihop med maken Johan Engquist för att fly uppståndelsen. Och hon mådde extremt dåligt. I en intervju med SVT 2005 avslöjade den tidigare häckstjärnan att hon under en av sina mörka stunder försökte ta sitt eget liv.
Hon kom till slut tillbaka till Sverige, men i dag bor hon återigen nere i Spanien – där hon bland annat hjälper ungdomar med fysträning.
Är fortfarande gift med Johan och tillsammans har de sonen Elias. 52-åringen har bestämt sig för att inte ställa upp på några intervjuer och håller sig undan offentlighetens ljus.


Stefan Holm, 40

Stefan Holm.
Foto: Anna-Lena Bergqvist

Gren: Höjdhopp.

Främsta meriter: OS-guld, VM-brons, EM-brons och EM-silver utomhus samt 4 VM-guld, 2 EM-guld och EM-silver inomhus.

Ännu en friidrottslegendar som varit väldigt aktiv efter karriären. Vi har sett honom vinna "På Spåret", vi sett honom bli sjua i "Mästarnas Mästare", vi har sett honom som domare i "Gäster med gester" och vi har sett honom spela fotboll i division 7-laget Östra Deje IK.
Och han har byggt en jäkla massa lego. I fjol byggde han Zlatan Ibrahimovic i lego, på uppdrag från SPORT-Expressen och hamnade på vår förstasida.
Utöver det sitter Stefan Holm med i de aktivas råd inom internationella olympiska kommitté. En riktigt tung post inom idrotten. Och han är tränare. Bland de aktiva finns bland annat Sofie Skoog, som just nu hoppar på EM i Amsterdam och är högaktuell för OS i Rio.
Stefan Holm bor i Karlstad. Han skilde sig från frun Anna 2012. Tillsammans har de sonen Melwin, 11.


Jenny Kallur, 35

Jenny Kallur.
Foto: Marcus Ericsson

Gren: 100 meter häck.

Främsta meriter: EM-silver inomhus och VM-sexa utomhus.

Avslutade karriären: 2011.

Hade precis som sin tvillingsyster Sanna Kallur stora skadeproblem och valde att slänga upp spikskorna på hyllan 2011. Inledde då en helt ny karriär – som copywriter.
Under fyra år jobbade hon på en byrå i Stockholm, men har nu flyttat tillbaka till Dalarna och fått jobb på en byrå i Borlänge där hon bland annat skriver artiklar åt kundtidningar. "Man har fått en liten inblick i vad som sker bakom kulisserna när man själv varit med på reklam", säger Jenny Kallur om sin nya karriär. "Sen har jag alltid gillat att skriva och känt mig hyfsad kreativ, vilket är egenskaper som lämpar sig för yrket."
Hon lever tillsammans med Henrik Olsson och tillsammans har de sonen Sixten, som är ett och ett halvt år gammal.
I en intervju med Dalarnas Tidningar berättar Jenny Kallur att hon och Sanna har en väldigt tät kontakt: "När vi ses pratar vi ganska lite om friidrotten och skador. Då är det bara fullt röj med Majken (Sannas dotter) och Sixten, och allt annat i livet."
I samband med OS i sommar kommer hon också att hoppa in som expertkommentator i Viasat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.