Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gick det sen för dopade svenskarna

Sju svenska friidrottare har åkt fast för doping. Det handlar om löpare, kulstötare och gångare.

Några av dem har erkänt, andra har nekat till allting.

SportExpressen summerar här vad som hände.

1981: Linda Haglund

Sveriges sprintdrottning åkte fast för anabola steroider under SM 1981. Hon blev dock friad av det svenska förbundet efter att ha lagt skulden på tränaren Pertti Helin – men internationella friidrottsförbundet stängde av henne i ett och ett halvt år. Valde tre år senare att avsluta sin karriär. Har fortfarande de svenska rekorden på 100 meter (11,16) och 200 meter (22,82). Linda Haglund gick bort 2015 efter att ha fått en propp i lungan, hon blev bara 59 år gammal.

Linda Haglund.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / / TT NYHETSBYRÅN

2001: Ludmila Engquist

Ett av de mest kända dopingfallen i Sverige. Hade precis avslutat sin friidrottskarriär och inlett en satsning på bob när hon testade positivt för anabola steroider. Efter skandalen valde Ludmila Engquist att dra sig undan offentligheten och hon lever i dag ett anonymt liv i Spanien. ”Jag skulle vara så innerligt glad om man bara kunde glömma bort mig”, skrev hon i ett brev till SportExpressen förra året. Engquist åkte även fast för doping under sin tid som friidrottare i Sovjetunionen. 

Ludmila Engquist.
Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN

2014: Niklas Lindstedt

Var 21 år gammal och en lovande kulstötare när han testade positivt för den förbjudna substansen B-metylphenetylamine. Förklarade efteråt att han fått i sig preparatet via ett kosttillskott och avstängningen stannade därför på sex månader. ”Jag har gjort allt jag kan för att vara säker på att kosttillskottet skulle vara rent”, förklarade Lindstedt som kunde göra comeback efter avstängningen. Är fortfarande aktiv och tävlade på SM i somras.

Niklas Lindstedt.
Foto: Bildbyrån. / BILDBYRÅN

2014: Adil Bouafif

Testade positivt för erytropoietin (epo) under EM i Zürich 2014 och stängdes av från allt tävlande i två år. Förklarade efteråt för SportExpressen att han var oskyldig och inte tagit något annat än vitaminer som han fått av en läkare i Marocko. ”Jag kommer att kontakta honom och undersöka om jag kan ha blivit försedd med något felaktigt medel”, förklarade Bouafif. Gjorde sen bara en tävling innan han la skorna på hyllan 2018.

Adil Bouafif.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

2015: Andreas Gustafsson

Bodde i samma rum som Adil Bouafif under EM i Zürich och dopade sig med samma preparat, utan att ha någon vetskap om vad Bouafif gjorde. 2017 valde han att ställa upp på en stor intervju med SportExpressen och lägga korten på bordet. ”Jag klev in på ett apotek i Mexiko och frågade om de hade epo och det hade de”, förklarade Andreas Gustafsson. Har nu avtjänat sitt straff, bytt nation till USA och inlett en satsning mot OS 2020 i Tokyo.

Andreas Gustafsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

2018: Petra Skiöld

Ultralöpare som slutade tvåa på 100 kilometer under SM i Borås 2017. Några veckor senare kom beskedet att hon testat positivt för den förbjudna substansen furosemid. Efteråt förklarade Petra Skiöld att hon fått furosemid utskrivet av läkare eftersom hon haft problem med sin menstruation – men hon tog aldrig preparatet. ”Jag har aldrig nekat till att jag har haft furosemid i kroppen men jag vet inte hur jag fått i mig det”, förklarade Skiöld som stängdes av i sex månader.

Petra Skiöld.
Foto: BILDBYRÅN

2019: Meraf Bahta

Strax inför EM 2018 kom beskedet att hon gjort tre missar i sin vistelserapportering under det senaste året. En utredning startades – och ett år senare kom domen. Meraf Bahta stängdes av i ett år. Avstängningen räknades dock från 1 september vilket innebar att hon fick behålla sitt EM-brons. För en vecka sen kunde Bahta göra comeback och hon gjorde ett försök att kvala in till VM i Doha, men hon klarade inte kvaltiden på varken 1 500 meter eller 5 000 meter.

Meraf Bahta.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.