Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guldhjälte misstänks för doping – flera pekas ut

Dopingskandalen efter OS i Sotji skadade om idrottsvärlden. I slutet av 2019 föreslog Wada att alla ryska idrottare och lag ska stängas av från stora mästerskap i fyra år.
Andrej Silnov tog OS-guld i Peking
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO SPORTFOTODIENST
Jelena Soboleva efter att ha slagit världsrekordet 2008
Foto: THOMAS KIENZLE / AP SCANPIX SWEDEN
Stefan Holm
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Flera framstående ryska friidrottare misstänks nu för doping. 

Däribland Andrej Silnov, som tog guld på OS i Peking 2008, där Stefan Holm slutade fyra. 

– Har någon fuskat så ska de åka dit, säger Holm. 

Det är friidrottens antidopingorgan, Athletics Integrity Unit (AIU) som på fredagen meddelade att fyra ryska friidrottare misstänks för doping. 

Samtliga fyra fall rör idrottare som avslöjats av McLarenrapporten, den rapport som ledde till att Ryssland portats från såväl OS som friidrotts-VM. 

De fyra namn som misstänks är släggkastaren Oksana Kondratyeva, Natalja Antiuch som vann OS-guld på 400 meter häck på OS i London 2012, 1500-meterslöparen Jelena Soboleva som tog silver på VM i Osaka 2007 och till sist höjdhopparen Andrej Silnov. 

Samtliga fall väntas på att behandlas av idrottens skiljenämnd CAS. 

Stefan Holms rival misstänks för doping

Silnov, i dag 35 år gammal, nådde sin största framgång i karriären under OS i Peking 2008. Han tog guld när han som enda hoppare kom över 2.36 i finalen. 

Svenske Stefan Holm deltog i finalen och slutade fyra.  Samme Silnov vann även Holms sista tävling i karriären, World Athletics Final i september 2008. 

När SportExpressen når Holm är han inte direkt chockad över nyheten. 

– Anna Tjitjerova har åkt dit, Jelena Slesarenko har åkt dit, andra ryssar har åkt dit och Silnov var ju samtida med dem så, så det är inte speciellt förvånande, säger han. 

Stefan Holm: ”Skulle vara konstigt att få ett OS-brons på posten”

Såväl Tjitjerova som Slesarenko tävlade på OS i Peking och slutade trea respektive fyra, men har fått sina resultat strukna i efterhand. 

Holm tror dock inte att Silnovs resultat i OS-finalen 2008 kommer att revideras och han är tveksam till att han ens vill att det ska ändras. 

– Jag tror Peking-OS var för längesen för att beröras i det här, oavsett vad det gäller. Sen, för egen del, har jag accepterat den fjärdeplatsen och lagt den bakom sig. Det skulle kännas väldigt konstigt att så här långt i efterhand få ett OS-brons med posten. Germaine Mason som tog silver i den tävlingen har dessutom avlidit, så det hade varit en väldigt konstig del av det här om han skulle tilldelas guldet, säger Holm som tystnar en stund och sedan fortsätter: 

– Men har någon fuskat så ska de åka dit, oavsett. Sen vilka konsekvenser det får, det får vi se. Vi får vänta helt enkelt. 

Silnov arbetade som vicepresident i det ryska friidrottsförbundet fram till juni 2019. Då valde han att avgå på grund av en utredning mot honom av AIU. Enligt AP misstänks Silnov ha dopat sig med ”otillåtna steroider”.  

Efter beskedet att ryska idrottare stoppas från stora idrottsevenemang öppnade Wadas talesperson för att det finns en möjlighet till undantag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.