Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk antidopingchef död efter hjärtinfarkt

Jon Brown.
Foto: Brittiska Friidrottsförbundet
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Alexei Nikolsky

FRIIDROTT. Två ryska före detta antidoping-pampar har hittats döda inom loppet av två veckor.

Nu anklagas den ryska staten för att ha legat bakom dödsfallen.

"Det är så Putin löser problem", skriver flerfaldige OS-löparen Jon Brown på Twitter.

För två månader sedan tvingades Nikita Kamajev avgå från posten som chef för Rysslands antidopningsbyrå Rusada efter dopningsskandalen inom landets friidrott.

På söndagen avled Kamajev hastigt.

– Det verkar vara en kraftig hjärtinfarkt. Han fick ont i hjärtat efter att ha åkt skidor. Han har inte tidigare klagat på hjärtproblem, vad jag vet, men det kanske hans fru vet mer om, säger den tidigare generaldirektören för Rusada, Ramil Chabrijev, till inhemska nyhetsbyrån TASS.

Dödsfallet kommer två veckor efter att Vyacheslav Sinev, som ledde RUSADA mellan 2008 och 2010, hittades avliden. I Sinevs fall har ingen dödsorsak kunnat fastställas.

"Dödsfallen kan väcka spekulationer"

Nyhetsbyrån Unian påpekar att tajmingen är intrikat.

"De två dödsfallen kan väcka spekulationer eftersom Ryssland just nu granskas på grund av en massiv anti-dopingskandal", skriver Unian. 

Antidopningsorganisationen Wada avslöjade för en tid sedan att det förekommit systematisk dopning i rysk friidrott. Ryska friidrottare är avstängda från internationellt tävlande och Rusada stängdes av under utredningen.

En delegation från det internationella friidrottsförbundet kommer att besöka Ryssland i dag och i morgon för att undersöka huruvida landet följer de föreskrivna antidopingreformerna.

"Inget misstänkt alls"

På Twitter har flera idrottare antytt att Kamejev dog av annat än naturliga skäl.

"Det finns inget misstänkt med att den forne ledaren för rysk antidoping plötsligt hittas död. Inget misstänkt alls", skriver amerikanske triatleten Oliver Saxon. 

"Det är så Putin löser problem", skriver forne maratonlöparen Jon Brown, OS-fyra i marathon både i Sydney 2000 och Aten 2004.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.