Jennifer Simpson Foto: Diego Azubel / Epa / TtJennifer Simpson Foto: Diego Azubel / Epa / Tt
Jennifer Simpson Foto: Diego Azubel / Epa / Tt
Här tävlar Aregawi mot Simpson Foto: David J. PhillipHär tävlar Aregawi mot Simpson Foto: David J. Phillip
Här tävlar Aregawi mot Simpson Foto: David J. Phillip

Rivalen Simpson: "Jag har blivit rånad"

Publicerad

Abeba Aregawi vann VM-guld i Moskva 2013.

Tvåa i det loppet? Jenny Simpson.

Och amerikanskan är upprörd när SPORT-Expressen når henne efter dopingbeskedet om Aregawi.

– Det är klart att jag sörjer att jag blivit rånad på det här sättet, säger Simpson.

Beskedet att Abeba Aregawi testat positivt för den förbjudna substansen meldonium väcker starka reaktioner i hela friidrottsvärlden.

Och extra speciellt är det för Jenny Simpson.

Den 29-åriga amerikanskan vann VM-guld på 1 500 meter 2011, men har ända sen 2012 fått se sig slagen av Aregawi i mer eller mindre varje lopp.

Framför allt minns vi VM-finalen i Moskva 2013, då Abeba Aregawi vann guldet framför näsan på Simpson och kunde fira med den svenska flaggan inne på Luzjnikistadion. Ja, även Jenny Simpson minns den finalen.

– Det är alltid en blandning av tillfredställelse och sorg när man hör att en friidrottare åkt fast för doping, säger Simpson när SPORT-Expressen når henne i USA.

– Och känslorna blir så klart ännu starkare när det är någon man har tävlat mot. Ja, som man till och med har varit i guldstrid med.

"Verkligen sorgligt"

Hon fortsätter:

– Men det här är rättvisa, när någon som har stulit från sporten inte kommer undan med det. Samtidigt... det är verkligen sorgligt när ett sånt här misstag begås av en tjej som var kapabel till stora saker. Att just hon tar en genväg!

Substansen som Aregawi testade positivt förbjöds först den 1 januari 2016. Hon kan därmed ha varit dopad under en längre tid – utan att ha blivit avslöjad.

Och det gnager inom Jenny Simpson.

Hon inser att hon eventuellt blev blåst på det där VM-guldet i Moskva.

– Det är klart att jag sörjer att jag blivit rånad på det här sättet. Att jag inte fick det där ögonblicket och kunde stå på den pallplacering som jag hade gjort mig förtjänt av, genom hårt arbete. Jag sörjer det.

Hon har, som så många andra, tröttnat på det utbredda fusket inom friidrotten och hon hoppas innerligt att de nya krafttagen mot doping ska ge resultat.

Hon vill ha en renare sport.

– Jag är hoppfull om att vi ska nå en verklig förändring, att det går åt rätt håll för friidrotten. Men det är klart att jag tycker det är trist att den här förändringen inte kom ännu tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag