Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rivalen: ”Det är inte hans starkaste sida”

Armand Duplantis kärlekshälsning till svenska folket efter VM-silvret.
Sam Kendricks, Piotr Lisek och Armand Duplantis viker flaggor efter stavhoppsfinalen. Foto: SVT
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Medaljörerna på mattan. Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Efter att de hade gått en hård kamp om guldet i stavfinalen så slutade kvällen i ett samarbete mellan Armand Duplantis och Sam Kendricks. 

Efter sitt ärevarv fick Duplantis hjälp av Kendricks att vika den svenska flaggan enligt amerikansk militärtradition. 

Bilden på de båda sprids nu över världen. 

Tisdagkvällens stavfinal hade två ansikten. Dels bjöd den på oerhörd dramatik när trion Armand Duplantis, Sam Kendricks och Piotr Lisek pressade varandra i hopp efter hopp. 

Dels så bjöd den på bilder av respekt och vänskap. Mellan hoppen kunde man se hur de tre medaljörerna samtalade och skrattade tillsammans. 

– När man sätter ihop ett gäng med så här skickliga hoppare, så formas man efter det, man blir bättre som en grupp. Vi är en flock, säger Kendricks. 

– Jag var trött! Jag behövde bara sitta ner en stund, säger Duplantis. 

– Jag sa till dem att jag var stolt över dem. De förtjänade att vara på pallen. Båda två har hoppat bra hela säsongen. Och det här är sista gången vi kommer umgås på ett tag, eftersom säsongen är slut. Jag gillar att hänga med dem.

Att vika flaggan är en amerikansk militärtradition

När tävlingen var över blev den än tydligare vilka vänskapsband som bildats mellan elithopparna. De satt tillsammans på mattan efteråt och skrattade ihop. 

Ärevarvet med sina länders respektive flaggor gjorde de dessutom som en enhet. Efter ärevarvet fångades Duplantis och Kendricks på bild när de hjälps åt att vika ihop den svenska flaggan, en bild som nu fått stor spridning. 

Att vika ihop flaggan till formen av en trekornshatt är en gammal amerikansk militärtradition. Formen är en hyllning till de hattar som bars av amerikanska soldater under det amerikanska frihetskriget. 

Kendricks om flaggvikningen

Sam Kendricks är löjtnant i den amerikanska armén och känner väl till traditionen med att vika flaggan. Han småskrattar när ämnet kommer på tal efter stavfinalen. 

– Mondo är bra på väldigt mycket, men att vika en flagga är inte hans starkaste sida. Dessutom, att vika en flagga rätt kräver två personer. Det tycker jag är en passande metafor för hur de här tävlingarna funkar, säger han. 

 

LÄS MER: Smutsiga knepen för att mörka fiaskot under friidrotts-VM 

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM  

LÄS MER: Friidrotts-VM – här är onsdagens höjdpunkter

LÄS MER: Tilde Johansson: ”Hon kanske är rädd att bli av med sitt rekord”

Rivalen: ”Det är inte jag som kommer göra det – det är Mondo”

Rivalens mäktiga hyllning efter VM-finalen i stavhopp