Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riskerar att missa VM: ”Det är jävligt jobbigt”

Lovisa Lindh. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Bianca Salming. Foto: AXEL KOHRING / ACTION PRESS STELLA PICTURES
Fredrik Samuelsson. Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Om en månad startar VM i Doha.

Men vilka svenskar kommer egentligen till start?

Lovisa Lindh, Bianca Salming och Fredrik Samuelsson är några av stjärnorna som riskerar att missa friidrottsfesten.

– Jag är ändå ganska hoppfull om att ta mig till VM, säger Lindh.

Den 27 september kliver världens bästa friidrottare in på mäktiga Khalifa International Stadium i Doha, Qatar, för att göra upp i VM.

22 svenskar är redan klara för start. De två starkaste namnen är Armand Duplantis (stavhopp) och Daniel Ståhl (diskus) som båda två pekas ut som guldfavoriter i sina grenar.

Men ytterligare ett gäng svenskar hoppas fortfarande kunna komma med till VM.

– Jag tror att vi skulle kunna få med tre-fyra namn till. Deadline är fredag 6 september så det finns fortfarande lite tid att jobba med, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

FAKTA: Svenskarna som är klara för VM 2019

Yolanda Ngarambe, 1 500 meter

Johanna Bäcklund, maraton

Charlotta Fougberg, maraton

Hanna Lindholm, maraton

Cecilia Norrbom, maraton

Erik Kinsey, höjdhopp

Angelica Bengtsson, stavhopp

Michaela Meijer, stavhopp

Tilde Johansson, längdhopp

Fanny Roos, kula

 

Andreas Kramer, 800 meter

Kalle Berglund, 1 500 meter

Adhanom Abraha, maraton

Armand Duplantis, stavhopp

Melker Svärd Jacobsson, stavhopp

Thobias Montler, längdhopp

Wictor Petersson, kula

Daniel Ståhl, diskus

Simon Pettersson, diskus

Kim Amb, spjut

Perseus Karlström, 20 kilometer gång

Anatole Ibañez, 50 kilometer gång

VM-aktuell trots dopingdom

Bland svenskarna som jagar en VM-biljett i sista stund finns ett kontroversiellt namn: Meraf Bahta.

Hon är just nu avstängd för doping. Men den avstängningen löper ut i helgen och Bahta kommer att springa 5 000 meter på SM i Karlstad på söndag. Kvalgränsen ligger på 15:22.00 – hennes personliga rekord lyder 14:49.95.

Det borde alltså kunna gå vägen.

– Ja, men samtidigt är det tufft att springa på så bra tider när man inte tävlat på länge, säger Torneklint.

Samtidigt är det inget måste att klara kvalgränsen. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) vill till exempel ha 42 löpare på start på 1 500 meter. Det innebär att Bahta skulle kunna springa på en tid runt 15:26.44 på SM och ändå bli inbjuden till Doha.

JAGAR VM-BILJETT. Meraf Bahta, som vann EM-guld i Zürich 2014, är just nu dopingavstängd – men hoppas fortfarande kunna kvala in till VM i Doha 2019. Foto: STEFFEN SCHMIDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bianca Salming är pressad

Lovisa Lindh ligger också bra till, trots att hon inte klarat kvalgränsen.

– Hade jag sprungit tolv hundradelar snabbare i år så hade jag varit klar för VM, så det är väldigt små marginaler. Kvaltiden är tuff och de räknar väl inte med att alla ska klara den, säger Lindh.

– I nuläget är det väl runt 15 pers som behöver springa om mig för att jag inte ska komma med.

Hon ligger på plats 30 av löpare som är aktuella för VM. Arrangören vill ha med 48 namn på 800 meter.

Några som dock behöver lyfta sig ett snäpp för att bli ta sig till Doha är höjdhopparna Bianca Salming, Maja Nilsson och Sofie Skoog. De har alla klara 1,90 i sommar – men skulle behöva ta minst 1,92 för att ha en chans på VM.

I tiokamp ligger Fredrik Samuelsson på gränsen. Han är 22:a på listan över aktuella namn, 24 stycken ska stå på start i VM.

– Problemet är att världsdelsmästare kan få wildcards, vilket innebär att det finns tre gubbar som eventuellt kan bjudas in. Och då riskerar jag att petas, säger Samuelsson.

Kommer du göra någon tävling innan deadline fredag 6 september?

– Nej, jag tror inte det. Jag gjorde en tiokamp förra helgen och det blir lite för tajt att köra igen nu i helgen. Så vi får se.

– Nu går jag bara och väntar på besked från IAAF. Det är jävligt jobbigt.

Men du förbereder dig för VM?

– Så klart. Jag tränar som om jag ska till VM. Och jag hoppas verkligen att det blir så. Det vore otroligt surt att missa det här mästerskapet.

LÄS MER: Okända kaoset kring Meraf Bahta: ”Långt utdragen tortyr” 

Här är svenskarnas jakt på VM-biljetter

800 meter, damer

Lovisa Lindh har sprungit på 2:00.72 i år, kvalgränsen ligger på 2:00.60. Arrangören vill dock ha 48 löpare till start och Lindh är just nu på plats 30 i listan över aktuella löpare. Mycket tyder på att hon får springa VM.

 

Höjdhopp, damer

Erika Kinsey har hoppat 1,96 i sommar och är redan klar för VM. Där bakom finns Sofie Skoog, Bianca Salming och Maja Nilsson som alla hoppat 1,90 – kvalgränsen ligger på 1,92. Kommer någon av dem lyckas i sista stund?

 

Diskus, damer

Vanessa Kamga har kastat 59,06 den här säsongen, en bra bit ifrån kvalgränsen på 61,20. Men just nu har hon faktiskt den allra sista platsen till VM i Doha. Arrangören vill ha 32 kastare på start.

 

Längdhopp, damer

Tilde Johansson är klar för start efter att ha hoppat 6,72 i sommar. Där bakom finns Khaddi Sagnia som just nu bara är fyra centimeter från att ta en VM-plats. Hon gör comeback på SM i helgen, efter sin korsbandsskada.

 

Slägga, damer

Kvalgränsen är satt till 71,00, men det är bara 25 kastare som klarat av den. Arrangören vill ha 32 kastare på start. Ida Storm har just nu den allra sista platsen tack vare sitt 70,01-kast från i mars.

 

Tiokamp, herrar

Arrangören vill ha 24 tiokampare på start och Fredrik Samuelsson är just nu 22:a på listan över aktuella namn. Hans 8 165 poäng från Götzis är bara 35 poäng från kvalgränsen.

 

5 000 meter, damer

Meraf Bahtas dopingavstängning löper ut i helgen och hon kommer göra ett försök att kvala in till VM. 15:26.44 är tiden som hon behöver slå på 5 000 meter, där hennes personliga rekord lyder 14:49.95.