Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

RF:s ändring efter
Sjöbergs ilska

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANDREAS L ERIKSSON
Förslaget på regeländringFoto: RF

Höjdhopparen Patrik Sjöberg är arg över hur RF har bedrivit frågor kring övergrepp och kallat dem: "helt sjuka". 

Efter hans hårda ord agerar nu RF. 

– Jag kommer att föreslå att vi ska behålla preskriptionstiden på två månader för tävlingsärenden, men för sexuella övergrepp mot barn och andra grova civila brott införa en särskild paragraf, säger RF:s ordförande Björn Eriksson. 

Patrik Sjöberg har länge varit en aktiv förespråkare för hårdare tag mot sexövergreppen inom svensk idrott. Tillsammans med retorikexperten Elaine Eksvärd har han nu lanserat projeketet Idrottsbrevet som ska utbilda Sveriges idrottsklubbar i frågor om övergrepp. 

Projektet ska lanseras i stor skala i samband med Riksidrottsföreningens konferens den 21 maj. Sjöberg ska själv närvara under RF:s konferens. Han har starka åsikter kring hur RF har bedrivit frågor kring övergrepp. Bland annat är han djupt kritisk mot att preskriptionstiden för bestraffningar inom idrotten är på två månader. 

– Det är helt sjukt. Det är mot svensk lagstiftning, där man har mellan fem till femton års preskriptionstid. Det finns fall där anmälningar kommit in lite för sent och klubben sagt att de inte kan göra mer, att de följer RF:s stadgar, och det är helt sinnessjukt, säger Sjöberg. 

Så ska de ändra - efter Sjöbergs ilska

Efter Sjöberg ilska mot stadgarna så väljer nu RF att agera. 

I ett pressmeddelande på RF:s hemsida meddelar ordföranden Björn Eriksson att han vill ändra i den paragrafen som Sjöberg uttryckt sin kritik mot. 

-  Jag kommer att föreslå att vi ska behålla preskriptionstiden på två månader för tävlingsärenden, men för sexuella övergrepp mot barn och andra grova civila brott införa en särskild paragraf, säger Björn Eriksson.

– Vi ska ta vårt ansvar för att se till att det som inte får ske inte händer. Men hundratusentals fantastiska tränare och förtroendevalda kommer inte att klara av det själva. Alla vuxna runt idrotten måste våga se, lyssna och berätta. Så att alla barn och ungdomar får känna den glädje, gemenskap och trygghet som bra idrott sprudlar av när den genomsyras av ett barnrättsperspektiv.