Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordskorna förbjuds – efter den hårda kritiken

I höstas sprang Eliud Kipchoge ett maraton under två timmar. Se målgången.
Eliud Kipchoge springer i mål på under två timmar i WienFoto: GEPA PICTURES/ MARIO KNEISL / BILDBYRÅN
Eliud KipchogeFoto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Eliud Kipchoge sprang ett maraton på under två timmar. 

Skorna kenyanen använde har varit föremål för diskussion – och bland annat likställts med doping. 

Nu förbjudet internationella friidrottsförbundet skorna från att användas i officiella tävlingssammanhang. 

Det var i oktober som Eliud Kipchoge stod för den historiska insatsen. Maratonloppet var förlagt till en lättsprungen bana i Wien, där även vädret ansågs optimalt för att pressa tiden under två timmar. Kipchoge hade hjälp av 36 harar, som dessutom följde en elbil inställd att köra 2,50 per kilometer. 

Kipchoge lyckades ta sig i mål på 1.59.40, men på grund av de speciella omständigheterna räknas inte tiden som ett officiellt världsrekord – vilket dock han själv innehar. 

Kipchoges prestation har väckt starka diskussioner inom friidrottsvärlden, och dessutom fått det internationella förbundet att starta en utredning. 

Den kenyanske stjärnan sprang nämligen loppet i kommande löparsko från Nike, som ännu inte släppts på marknaden. Skon är en variant på den Vaperfly-modell som revolutionerat långdistansloppen de senaste åren. Faktum är att de fem snabbaste maratonloppet genom tiderna har sprungits de senaste 16 månaderna – och alla har dessutom sprungit med Nikes omdiskuterade modell på fötterna. 

”De här supersnabba skorna håller på att bli ett problem”, skrev OS-triatleten Keiichi Sato på Twitter.

”Nikes skor är som doping, fast ännu bättre. De är tillåtna”, menade krönikören Markus Lindqvist i HBL. 

Skon som förbjuds

Samtidigt meddelade det internationella friidrottsförbundet att de startat en utredning, för att avgöra vilka skor som ska vara tillåtna på tävling i framtiden. 

”IAAF:s utmaning är att hitta rätt balans mellan den teknologiska utvecklingen och att samtidigt bevara idrottens fundamentala värden: tillgänglighet, universalitet och rättvisa”, skriver de i ett pressmeddelande. 

Nu har förbundet kommit till ett beslut. Den Vaperfly-modell som redan använts i flera år får fortsatt användas – däremot förbjuds skon som Eliud Kipchoge använde i Wien. Det skriver BBC:s Dan Roan på Twitter. 

De nya reglerna säger att sulans tjocklek inte får överskrida 40 millimeter, och får bara innehålla en platta (av exempelvis kolfiber). De måste också ha varit ute på marknaden i fyra månader innan de får användas i officiella lopp. 

 

LÄS MER: Usain Bolts nya liv som affärsman - efter otrohetsskandalen 

https://twitter.com/danroan/status/1223261538691186688

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.