Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raseriet: ”Det är 15 år av våldtäkt”

Daniel Wessfeldt och Armand Duplantis.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Lamine Diack.Foto: KIN CHEUNG / AP

Korruptionsskandalen och gripandet skakade om hela idrottsvärlden.

Nu ställs Lamine Diack, tidigare ordförande i det internationella friidrottsförbundet, inför rätta.

– Det handlar om 15 år av våldtäkt på vår sport, säger Armand Duplantis agent Daniel Wessfeldt till Dagens Nyheter. 

Den före detta friidrottsbasen Lamine Diack, 87, och fem andra personer ställs nu inför rätta efter korruptionsskandalen som försatte friidrottsvärlden i chocktillstånd.

I november 2015, strax efter friidrotts-VM i Peking, greps Diack misstänkt för korruption. Bland annat ska han ha tagit emot betalningar på totalt 35 miljoner kronor från Valentin Balachnitjev, då kassör på det ryska friidrottsförbundet, för att senare dölja positiva dopingprov från 23 ryska idrottare.

Nu, nästan fem år senare, inleds rättegången mot Diack och de fem andra åtalade.

Vilka de är? Gabriel Dollé, förbundets medicinskt ansvarige, tidigare chefsjuristen Habib Cissé, Valentin Balachnitjev, Alexej Melnikov, tidigare chef för rysk långlöpning, samt Lamine Diacks son Papa Masata Diack, som gömmer sig i Senegal.

Daniel Wessfeldt: ”15 år av våldtäkt på sporten”

Daniel Wessfeldt, som är stavhoppsstjärnan Armand Duplantis agent, och som har verkat inom den internationella friidrotten i mer än 25 år välkomnar rättegången.

Samtidigt är han bekymrad.

– Jag menar att det handlar om 15 år av våldtäkt som friidrotten varit utsatt för. Det här har satt djupa spår och vi hade kunnat vara i en helt annan situation om vi inte haft en ordförande som berikat sig och sin familj, utan i stället sett till att vårt förbund haft en solid ekonomi. Det här kommer vi att få betala för i minst tio år, säger Wessfeldt, som menar att förutom att friidrotten har fått dåligt rykte har de aktiva drabbats ekonomiskt, säger han till Dagens Nyheter.

Wessfeldt fortsätter:

– Det handlar om betydande summor som man misstänker har försvunnit på ett olagligt sätt och det är klart att det gett mindre resurser till friidrotten generellt och mindre prispengar till de aktiva, säger Wessfeldt.

Beskedet att flytta sommar-OS 2020 till sommaren 2021 var väntat. Stavhopparen Armand Duplantis menar att Olympiska kommittén inte hade något val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.